ROSKILDE: Roskilde Kommune konstaterer, at der er udarbejdet betænkning fra Økonomi- og Indenrigsministeriets Finansieringsudvalg vedrørende kommunale udgiftsbehov og andre udligningsspørgsmål, fremgår det af en kommunal udtalelse.
Roskilde Kommune hæfter sig ved, at kommunen uanset model står til at miste beløb i intervallet 29,1-49,8 mio. kr. - bortset fra model 1, der dog i betænkningen beskrives primært som en illustration af udligningsmæssig håndtering af beskæftigelsestilskud-det og ikke en egentlig selvstændig model.
Det er dermed betydelige beløb, der bliver omfordelt fra Roskilde til især kommuner i Vestdanmark, hedder det.
Roskilde Kommune betaler allerede 400 mio. kr. til udligningen og mener ikke, at der er grundlag for, at dette øges yderligere. Økonomiudvalget henleder i den forbindelse opmærksomheden på, at der i hvert fald er to forhold, der mangler at blive taget hensyn til i de forslag til udligningsreform, der behandles i betænkningen.
Højere huspriser
Det drejer sig for det første om leveomkostninger, hvor det på ingen måde tages i betragtning, at leveomkostninger - og her ikke mindst huspriser - er væsentligt højere i Østdanmark end i Vestdanmark.
Når Roskilde Kommune står til at betale mere i udligning, indebærer det umiddelbart en højere beskatning af borgerne, hvis kommunen skal levere uændret service. Det betyder dermed et endnu lavere rådighedsbeløb for borgerne, når skat og de højere leve- og boligomkostninger i Østdanmark er betalt.
For det andet kan det for de bidragende kommuner i udligningssystemet - herunder Roskilde - være svært at se rimeligheden i, at udligningsmidler i betydelig udstrækning går til kommuner, der har lavere skatteprocent end de bidragende kommuner. Kommunerne med lavere skatteprocenter burde selv i højere grad kunne dække deres respektive finansieringsbehov.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.