
Forslaget om at holde en folkeafstemning om store bededag bliver nu endeligt begravet. Fredag er der deadline for, at et mindretal af partier kan kræve lovforslaget om at afskaffe store bededag sendt til afstemning blandt borgerne.
En tredjedel, altså 60 mandater, af Folketinget kan sende lovforslaget til folkeafstemning. Men mandaterne er der ikke. SF og De Konservative bekræfter endeligt, at partierne ikke ønsker en afstemning.
- Vi mener ikke, at der skal laves en folkeafstemning. Når det er sagt, vil der, selv ikke med SF, være stemmer nok til en folkeafstemning, skriver politisk ordfører Signe Munk (SF) i en skriftlig kommentar.
Tidligere har Liberal Alliance afvist at stemme for forslaget.
Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Alternativet vil sende forslaget til afstemning. Tirsdag sluttede også Danmarksdemokraterne sig til, da Enhedslisten i Folketingssalen forsøgte at skaffe underskrifter.
Med Inger Støjbergs tilkendegivelse og Danmarksdemokraternes 14 mandater er der 40 mandater for en folkeafstemning. Det er ikke nok.
Mange underskrifter
Fagbevægelsen har opfordret til at sende forslaget til afstemning og har indsamlet over 450.000 underskrifter mod afskaffelsen af helligdagen samt afholdt en stor demonstration.
Store bededag falder altid den fjerde fredag efter påske. Den sidste store bededag som en helligdag falder derfor 5. maj i år, hvilket er Danmarks befrielsesdag.
Fra 2024 kompenseres lønmodtagerne i form af løn. Timelønnede mister deres tillæg, når de arbejder den dag.
Forslaget om at afskaffe en helligdag blev præsenteret af regeringen i forbindelse med regeringsgrundlaget i december. Trods kritik fr fagbevægelsen, folkekirken og en stor del af folketingspartierne har regeringen bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne stået fast. Ingen af partierne havde nævnt afskaffelsen af store bededag som en mulighed under valgkampen i november.
Afskaffelsen af helligdagen skal bl.a. være med til at finansiere de øgede forsvarsudgifter, lyder det fra regeringen. Lovforslaget blev tirsdag vedtaget med 95 stemmer for og 68 stemmer imod. Regeringen og De Radikale stemte for.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.