De sidste omgange i ræset frem mod KV21
Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

De sidste omgange i ræset frem mod KV21

På mandag 4. oktober skal kommunerne offentliggøre, hvilke lister der opstiller, kandidaterne, valgforbund og listebogstaver, og så er vi i gang for alvor.
30. SEP 2021 6.02

TEMA: KV21

Vi er på vej ud på de sidste omgange i ræset frem mod KV21, en slutspurt, der igen denne gang er strakt ud over tre til fem uger længere end ved valgene før KV17. I tirsdags udløb den sidste af opstillingsfristerne, den med stillere, og allerede to uger før da udløb fristen for, at etablerede partier på nærmere vilkår kan opstille uden at behøve samle underskrifter fra stillere. En specialitet for parti-insidere.

Mere offentligt og vælgerorienteret er vi i næste uge så langt fremme, at kommunerne på mandag 4. oktober skal offentliggøre, hvilke lister der opstiller, kandidaterne, valgforbund og listebogstaver, og så er vi i gang for alvor. Dagen efter åbnes der for brevafstemning fra tirsdag 5. oktober, der tilfældigvis også er dagen for Folketingets åbning. En meget politisk dag.

Inden da skal kommunerne senest på lørdag have tjekket de indleverede lister og sørge for at have slået alarm til deres ansvarlige, hvis der er fejl og mangler, som skal rettes.

Det er også i denne mellemperiode, der skal vælges mellem lister, der måtte have valgt at hedde det samme. Det forekommer indlysende, men tidligere var der faktisk ingen regler, der forbød det, så vælgerne i Lolland Kommune havde ved KV17 to forskellige lister ved navn Nyt Lolland at vælge imellem, dog med forskellige listebogstaver. (Vælgerne fravalgte dem begge med 97 stemmer til listen med Y og blot 73 til listen med H).

Næste toppunkt frem mod valgdagen bliver lørdag 23. oktober, hvor det fra middag bliver tilladt at sætte valgplakater op. Tidligere lød reglen “fra døgnets begyndelse”, og det blev rutinemæssigt fortolket som “fredag når det er blevet mørkt”. Men ikke længere. Den regel var ændret allerede ved KV17.

Valgplakatdagen er også en slags forpremiere på kandidaternes færden blandt vælgerne med diverse arrangementer på gågader, ved butikstorve og lignende, men her går startskuddet først for alvor weekenden efter, så der er tre fuldtonede valgkampweekender inden selve KV21-dagen tirsdag 16. november.

Op til den er der også en del at se til. I gamle dage, det vil sige for blot få valg siden, var post noget, der rutinemæssigt blev leveret hver dag, men nu skal der indgås særaftaler med PostNord, for at man kan være sikker på at få alle brevstemmer frem til tiden.

Efter valget er der foruden det politiske også et par formalia, der skal overholdes, eksempelvis fintællingen allerede dagen efter, klagefristen en uge efter og fristen for at nedtage valgplakater yderligere en dag efter.

Det politiske, derimod, er der ingen faste tidsskemaer for, bortset fra at de nyvalgte byråd skal konstituere sig mellem 1. og 15. december.

Hvordan konstitueringen falder ud, har man mange steder styr på allerede tidligt på valgnatten, andre steder tror man det bare for så at blive overrasket på selve det konstituerende møde, når nogle andre tager de poster, man mente at have sikret sig. Det sker ikke så tit, men det sker. I politik gælder alle kneb som bekendt.