DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

De ældste er ikke længere så længe på hospitalet

Når folk bliver indlagt, ligger de færre og færre dage i hospitalssengen, og særligt for de ældste har faldet i antal dage været stort.
29. SEP 2020 7.00

På ti år er antallet af dage, +80-årige i gennemsnit er indlagt på de somatiske hospitaler, faldet med hele 27 pct. fra 2009 til 2018. Faldet er større end for de øvrige aldersgrupper og betyder, at der nu stort set ikke er forskel på, hvor længe 65-79-årige og +80-årige er indlagt.

En ny Momentum-analyse viser, at i samme periode er det kun faldet med ni pct. for de 0-64-årige og 17 pct. for de 65-79-årige. I gennemsnit var +80-årige indlagt i 5,6 dage i 2018, mens de 65-79-årige er indlagt i 5,3 dage og 0-64-årige i 3,7 dage.

Det er et erklæret mål, at hospitalerne skal være højt specialiserede, og at danskerne skal være indlagt kortest muligt. Men når der sker så stort et fald i liggetiden for de ældste, så betyder det, at de ikke er lige så færdigbehandlede som for år tilbage.

Sådan er det også i Næstved Kommune, hvor man oplever et stærkt stigende behov for at kunne levere mere kompleks sygepleje til ældre, der bliver udskrevet.  

- Vi er gået fra en tid, hvor man havde færdigbehandlede borgere og planlagte forløb, inden de kom hjem, til nu at tage imod borgere, der stadig skal behandles og samtidig gå til kontroller på sygehuset. Det betyder, at kompleksiteten i vores arbejde er blevet øget væsentligt, og opgaverne skal løses af fagligt kvalificeret personale, siger distriktschef Elisabeth Kjær Johannesen.

ka