DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Danske Regioner vil have samlet behandling
Sophie Hæstorp Andersen (S) vil hurtigt have gang i at oprette et regionalt tilbud til personer med misbrug og en psykisk sygdom.
Foto: Tariq Mikkel Khan, Ritzau Scanpix

Danske Regioner vil have samlet behandling

Danske Regioner vil have et samlet regionalt tilbud til personer, som både har et misbrug og en psykisk diagnose.
16. JUL 2020 9.35

For mange patienter med både misbrug og psykisk sygdom risikerer at lande mellem to stole, når det ene problem behandles i kommunen og det andet i regionen.

Derfor foreslår Danske Regioner nu, at der laves et samlet regionalt behandlingstilbud, hvor patienterne kan få hjælp til begge diagnoser. Det oplyser Danske Regioner.

- Vi foreslår nu, at regionerne samler behandlingen under samme tag og tager ansvaret for at sikre et godt og sammenhængende forløb for de tusindvis af mennesker, der både kæmper med psykisk sygdom og et misbrug. Det skylder vi både dem og deres pårørende, siger formand for psykiatri- og socialudvalget i Danske Regioner, Sophie Hæstorp Andersen (S).

Ifølge Danske Reginoer har minimum 16.000 mennesker både et behandlingskrævende misbrug og psykisk sygdom.

Vi skal i gang med det samme

- På tværs af patienter, pårørende, medarbejdere og politikere er vi enige: Lad os få skabt et samlet tilbud. Vi kender problemerne og ved, hvordan vi løser dem. Lad os komme i gang med det samme, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Forslaget går også hånd i hånd med økonomiaftalen for 2021, hvor det fremgår, at regeringen sammen med Danske Regioner og KL vil igangsætte arbejdet med at 'undersøge modeller for en ændret ansvarsfordeling for den gruppe af borgere, som lider af psykisk sygdom og samtidigt misbrug'.

Med forslaget skal borgere, som udelukkende har et misbrug, stadig skal behandles i kommunalt regi eller hos egen læge. Tilsvarende skal borgere med lettere til moderate psykiske lidelser, som behandles i primærsektoren, fortsat modtage misbrugsbehandling i kommunalt regi eller hos egen læge, lyder det fra regionerne.

Fungerer allerede godt i hovedstaden

Region Hovedstaden og syv hovedstadskommuner har allerede stor succes med et samlet tilbud, skriver DR.

Her viser en ny evaluering store positive effekter for patienterne, og derfor bliver tilbuddet en fast del af driften. Det foregår ved, at de to sektorer sammen holder møder med patienten, forklarer behandler og psykoterapeut i behandlingstilbuddet Louise Bach Nielsen til DR.

- Samarbejdet foregår ved, at patienten bliver tilknyttet en fast person begge steder, og så mødes vi alle sammen og planlægger behandlingsforløbet sammen. Så er det vores fornemste opgave at skabe en rød tråd igennem forløbet, siger hun.

ibs