dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Dansk viden om biomasse rulles ud i verden

De danske erfaringer med produktion af el og varme ved hjælp af halm kan eksporteres
3. NOV 2006 14.33
Langt om længe ser det ud til, at Danmark kan høste frugterne af sin 13 år gamle biomasseplan. Planen har kostet milliarder af kroner, men nu vil også andre lande producere el og varme på basis af halm.

Europas elproduktion står overfor et gennembrud for fyring med halm. Også Kina ser muligheder for produktion af kraftvarme på basis af biomasse. Til sammen kan det ifølge bladet El & Energi være en gylden chance for salg af den danske knowhow, der møjsommeligt er bygget op siden Biomassehandlingsplanen blev vedtaget af Folketinget i 1993, oplyser salgschef Hans Jørn Clausen fra Bioener (tidligere FLS Miljø)
- Frankrig har netop vedtaget at opføre 21 halmfyrede anlæg, der hver har en kapaci-tet på 37 MW. Da Danmark stort set er det eneste land globalt set, der har udviklet teknologien til at fyre med halm, så bliver det med stor sikkerhed også os, der får ordrerne, siger Hans Jørn Clausen, der for nylig har solgt fem halmfyrede kraftværker til Kina og nu søger 30 ingeniører for at kunne opfylde kontrakterne.

Hans Jørn Clausen påpeger, at der på grund af EU-krav nu begynder at ske noget i lande som Frankrig, Italien og Ungarn. De enkelte lande kan relativt frit afgøre, hvordan de vil opfylde EU?s mål for vedvarende energi, men engineeringchef Hakon Mosbech fra Vattenfall Danmark regner med, at halm, træ og andre former for bio-masse vil stå sig godt i konkurrencen med alternativer:
- Samfyring af fossil energi med biomasse som halm er langt den billigste måde at fortrænge CO2 på. Desværre er det ikke alle lande, der har indset det. Blandt andet i Tyskland gives der kun tilskud til små biomasseanlæg. Det er uheldigt, for når bio-masse kan fås billigt og tælle med i de grønne regnskaber, så bliver markedskræfterne enormt kreative, siger Hakon Mosbech.

Også i Danmark er der mere halm, der kunne nyttiggøres, men fokus er ikke rigtig på mulighederne. Direktør Jørgen Abildgaard fra ECON har for El & Energi screenet de danske partiers energipolitikker:
- Der, hvor flest partier famler, er i forhold til biomasse og biogas. Det kunne være rart at få afklaret, om der er noget i det eller ej, siger Jørgen Abildgaard til El & Energi, der udgives af brancheorganisationen Dansk Energi.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/dansk-viden-om-biomasse-rulles-ud-i-verden

GDPR