dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Det Økonomiske Råds formandskab vurderer, at det økonomiske råderum frem mod 2030 er på 64 mia. kr. – 5 mia. kr. mere end Finansministeriets seneste opgørelse fra februar. 
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Dansk økonomi har stærk medvind - men den kan hurtigt vende

Økonomien ventes at forblive god de næste par år, men risici lurer ifølge forårets vismandsrapport.
27. MAJ 2025 12.12

Dansk økonomi står på et solidt grundlag, selv om der er høj usikkerhed om den internationale udvikling. Det konkluderer Det Økonomiske Råds formandskab i forårets vismandsrapport, der er offentliggjort tirsdag.

Ifølge overvismand Carl-Johan Dalgaard ventes dansk økonomi at forblive i moderat højkonjunktur med høj beskæftigelse i 2025 og 2026.

- Der er dog usædvanligt store nedadrettede internationale risici, som kan medføre et større dansk beskæftigelsesfald, end dét prognosen tilsiger, siger overvismand Carl-Johan Dalgaard i en pressemeddelelse.

Det kunne eksempelvis være den handelskonflikt, som skyldes USA's gentagne udmeldinger om mulig øget told, hvilket skaber usikkerhed verden over.

Alligevel ventes væksten i Danmark at blive på tre pct. ifølge økonomisk redegørelse, som i sidste uge gav en status på dansk økonomi.

Vismændenes rapport tirsdag peger på, at finanspolitikken er for lempelig i forhold til at stabilisere økonomien.

Det skyldes blandt andet, at finanspolitikken skal understøtte politiske prioriteringer, der kræver øgede udgifter som eksempelvis forsvar og klima.

Formandskabet fremhæver, at der ikke aktuelt ses tegn på ubalancer på bolig- eller arbejdsmarkedet, og at der ikke er tegn på overoptimisme hos forbrugerne, selv om økonomien er god, og beskæftigelsen er rekordhøj.

- Aktuelt er der ikke klare tegn på konjunkturafledte ubalancer i dansk økonomi, men vores vurdering er, at den planlagte finanspolitik øger risikoen for, at de opstår fremadrettet, siger Carl-Johan Dalgaard.

Uenighed om råderum

Formandskabet vurderer, at det økonomiske råderum frem mod 2030 er på 64 mia. kr., hvilket er 5 mia. kr. mere end Finansministeriets seneste opgørelse fra februar. 

Størrelsen på råderummet er omstridt, og regeringen har bebudet en "betydelig opjustering" i slutningen af juni, hvor Finansministeriet fremlægger sit bud.

Overvismanden understreger, at usikkerheden i beregningen af råderummet taler for forsigtighed, når midlerne udmøntes. Det vil sige, at politikerne ikke skal bruge alle pengene, da overskuddet kan vise sig at være mindre.

- Usikkerheden i beregningen af råderummet og den aktuelle konjunktursituation taler for at udvise forsigtighed, når råderummet udmøntes, siger overvismanden i meddelelsen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) vurderer, at der kan lægges yderligere cirka 20 mia. kr. oven i vismændenes vurdering, så det beløber sig til cirka 84 milliarder kroner.

- Vi mener, at råderummet er meget større end det, vismændene vurderer. Når vismændene kommer frem til et lavere tal, er det formentlig, fordi de vurderer den strukturelle beskæftigelse til at være lavere, end vi gør. Men vi mener, at en større del af de seneste års store fremgang i beskæftigelsen er mere varig, end vismændene vurderer, siger Michael Rosholm, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Uanset om man tager vismændenes eller vores skøn for gode varer, rækker råderummet meget langt. Som minimum kan råderummet dække velfærdsudgifter svarende til det fulde demografiske træk og samtidig en forøgelse af forsvarsudgifterne til over 3,5 pct. af BNP i 2030, siger Michael Rosholm.

/ritzau/esl

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/dansk-oekonomi-har-staerk-medvind-men-den-kan-hurtigt-vende

GDPR