Spærring ved havnen i Løgstør.
Foto: Brian Bjeldbak, Ritzau Scanpix.

Dæmning ved Skjern og højvandsmur på Mors står sin prøve

Nye metoder i brug mod oversvømmelser erstatter dyre og langsommelige aktioner med sandsække.
12. FEB 2020 14.15

Flere steder i landet, hvor oversvømmelser truer ved langvarige regnperioder og kraftig storm som nu, er der investeret i nye anlæg, der skal beskytte boliger og byer mod vandet. Og den aktuelle vejrsituation gør, at anlæggene står sin prøve.

Fra Skjern kan Dagbladet melde, at Skyggehusdæmningen, der blev etableret som klimasikring i 2018 ovenpå oversvømmelser i 2014, der satte mange kældre og et ældrecenter under vand, er perfekt dimensioneret til formålet.

Aldrig har der stået så meget vand i Kirke Å som nu, men Skjern slap for oversvømmelse. Den nye dæmning danner en buffer, der kan tæmme vandmængderne og lede vandet videre under kontrollerede forhold.

I havnebyen Nykøbing Mors har Morsø Kommune aktiveret en omkring 100 meter lang højvandsmur lige ved havnefronten, oplyser TV2 Nord. Muren kan modstå kraftige bølger og holde vandet væk. Til daglig er der åbninger i muren, så borgerne kan gå og køre ned på havnen. Nu er åbningerne lukket med skotter.

Nykøbing er med højvandsmuren sikret imod en vandstand på op til 2,2 meter over daglig vande. Tidligere brugte kommunen sandsække samme sted, men det kostede 200.000 kr. hver gang og tog lang tid at rydde op. Højvandsmuren tager kun en time at gøre klar.

Spærringer og bevilling
Løgstør har i flere omgange været ramt af oversvømmelser inde i byen, og i denne omgang har Vesthimmerlands Kommune sat spærringer op for vand - og trafik - to steder, oplyser TV2 Nord.

Ifølge prognoserne vil vandet i denne uge stige til 1,7 meter over daglig vande, nogle steder op til 1,8, lyder det fra DMI, der har sendt varsel om farligt vejr for hele Limfjorden. Vedvarende vestenvind presser vand ind i Limfjorden og giver vandstandsstigninger. I Løgstør er højvandssikringen på 1,9 meter.

Ved Grenaa får meget høj vandstand i åen, der også hedder Grenaa, næstformand i Norddjurs Kommunes teknik- og miljøudvalg Niels Basballe (S) til at pege på, at kommunen faktisk for fire år siden fik en EU-bevilling på 8,5 mio. kr til klimaløsninger. Penge, der endnu ikke er brugt.

TV2 Østjylland citerer nu Basballe for, at den tørlagte sø Kragsø på ny bør kunne fungere som en buffer-sø, hvor eventuelt overskydende vand fra havet og åen kan løbe ud ved hjælp af en sluse.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
DK Job