dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Corona-nedtur i økonomien bliver mindre end frygtet

Ventet fald i dansk økonomi nedjusteret fra 4,5 pct. til 3,8 pct. Den ventede optur næste år er til gengæld også nedjusteret.
18. DEC 2020 11.49
TEMA: Corona

Coronakrisen kommer ikke til at gøre helt så ondt på dansk økonomi, som man tidligere har frygtet, fremgår det af den netop udgivne nye udgave af Økonomisk Redegørelse.

Konkret forventer regeringen en nedgang i bruttonationalproduktet på 3,8 pct. i år. I den foregående redegørelse i slutningen af august var forventningen et fald på 4,5 pct.

Bruttonationalproduktet er udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper, og selv om der nu ventes et lidt mindre slag til dansk økonomi i år, vil faldet stadig været det største siden finanskrisen i 2009.

Til gengæld ventes 2021 at byde på en vækst på 2,8 pct., hvilket er lavere end den tidligere spådom på 4,2 pct.

- Redegørelsen viser, at dansk økonomi indtil videre har klaret sig godt igennem coronakrisen sammenlignet med mange andre lande, siger fungerende finansminister Morten Bødskov (S) i en kommentar.

Han vurderer, at dansk økonomi fortsat står i "den mest kritiske og usikre situation siden marts med en ny bølge af smitte, som må ventes at påvirke økonomien negativt". Økonomisk Redegørelse tager ikke højde for de seneste besluttede restriktioner og deres indvirkning på den økonomiske udvikling.

Anden opjustering

Det er ikke første gang, at regeringen opjusterer sin prognose. I maj var forventningen, at 2020 ville byde på en tilbagegang på 5,25 pct. i dansk økonomi, men det er gået bedre end ventet, og efter nedlukningen i foråret er dansk økonomi kommet hurtigere til hægterne, end de fleste økonomer havde forventet.

Det har betydet, at markant færre end ventet har mistet jobbet under coronakrisen. Ifølge Beskæftigelsesministeriet er ledigheden steget med 25.000 siden starten af marts, men det er en markant forbedring fra juni, hvor ledigheden var steget 55.000.

Ritzau / mk

Se Økonomisk Redegørelse.