
Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) oplyser fredag, at han er blevet sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 109. Den handler om at røbe eller videregive statshemmeligheder.
"Jeg kan bekræfte, jeg er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for min ytringsfrihed. Jeg har ytret mig som Folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende. Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser", lyder det i en pressemeddelelse fra Venstre.
Paragraf 109 i straffeloven handler om at røbe eller videregive "meddelelser om statens hemmelige underhandler, rådslagninger eller beslutninger i sager, hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror eller som angår betydelige samfundsøkonomiske interesser over for udlandet." Strafferammen er op til 12 års fængsel. Hvis handlingen er foretaget uagtsomt, er der tale om op til tre års fængsel eller bødestraf.
Fortalte om overvågningssamarbejde i tv-interview
Det er ikke en paragraf, der bruges ofte i Danmark. Men for nylig har den alligevel været nævnt en del, som følge af en sag om anholdelsen af den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Den hjemsendte FE-chef, Lars Findsen, er nemlig også sigtet efter samme paragraf. Han nægter sig skyldig. Det er ikke oplyst, hvad sagen mod ham handler om.
Men i forskellige medier kunne man torsdag læse mindst tre juraprofessorer vurdere, at Claus Hjort Frederiksen måske også kunne blive sigtet, hvis der er tale om en sag om et overvågningssamarbejde med USA. Det samarbejde har Claus Hjort Frederiksen ved flere lejligheder bekræftet. Senest i et interview i programmet "Lippert" på TV 2 News i december.
- Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, og ellers må jeg risikere fængselsstraf, men jeg har i hvert fald været med til at orientere om, at den aftale fandtes, sagde Hjort Frederiksen blandt andet med henvisning til et overvågningssamarbejde mellem Danmark og den amerikanske sikkerhedstjeneste, National Security Agency (NSA).
Han fortalte også, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har opsat filtre i et forsøg på at sikre, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA ikke får adgang til oplysninger om danske statsborgere.
Videre oplyste han, at det særlige samarbejde havde betydet, at Danmark kom tæt på en eksklusiv gruppe af efterretningstjenester, Five Eyes, som omfatter USA, Canada, Storbritannien, Australien og New Zealand. Det er dog uvist, om det netop er de citater, som Venstre-manden er sigtet for.
Meldingen om sigtelsen kommer en uge efter, at den tidligere forsvarsminister på Facebook annoncerede, at han ikke genopstiller til Folketinget.
Kl.13:38: Tilføjet sidste afsnit
Kl.14:18: Tilføjet "Hvis handlingen er foretaget uagtsomt, er der tale om op til tre års fængsel eller bødestraf." samt afsnittet "Fortalte om overvågningssamarbejde i tv-interview"
Ritzau/sfe
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.