Chef så sent notat om instruks-samtale

Styrelse fortalte i svar til Ombudsmanden, at ministerium gav instruks om undtagelsesfri ordning. Tidligere afdelingschef mener, at hun fortalte om undtagelser.

Først efter et år fandt Line Skytte Mørk Hansen ud af, at daværende vicedirektør i Udlændingestyrelsen Lene Vejrum havde skrevet et notat om en central telefonsamtale, som de havde om adskillelse af asylpar.

Det forklarede den tidligere afdelingschef i Koncernstyring i Udlændinge- og Integrationsministeriet Line Skytte Mørk Hansen, da hun torsdag blev afhørt som vidne i Rigsretten.

Det var 10. februar 2016, at Line Skytte ringede til Lene Vejrum i styrelsen. Halvanden måned efter skrev Lene Vejrum en notits om samtalen. 

Mens Lene Vejrum har forklaret, at hun fik at vide, at de skulle adskille uden undtagelser, hævder Line Skytte, at hun fortalte, at der var undtagelser, og at de ikke skulle gøre noget ulovligt.

Spørgsmålet om undtagelser er vigtigt i rigsretssagen mod tidligere minister Inger Støjberg, som er tiltalt for en ulovlig instruks om at adskille asylpar, hvoraf den ene var mindreårig - uden undtagelser.

"Det gør jeg bare ikke"

Ifølge Line Skytte så hun notatet om samtalen i Folketingets Ombudsmands udkast til en redegørelse af sagen i februar 2017.

Styrelsen skrev til Ombudsmanden, at d. 10. februar mundtligt blev bedt om at administrere i overensstemmelse med en pressemeddelelse, hvor Støjberg ikke nævnte undtagelser.

Line Skytte gjorde Uffe Toudal, der var departementschef, opmærksom på, at hun ikke havde været inddraget i styrelsens svar. Det undrer dog anklager Jon Lauritzen, at hun ikke ellers sagde fra udlægningen, når hun var uenig.

- Jeg kan ikke sige andet, end at jeg har sagt det til Uffe Toudal. Det er jo min nærmeste chef. Så kunne man lave alt muligt ballade. Det gør jeg bare ikke, siger Line Skytte.

Hun gik heller ikke til Lene Vejrum, for da var løbet "ligesom kørt", sagde hun.

Jon Lauritzen påpegede, at styrelsens svar blev sendt som en kopi til Line Skytte allerede i maj 2016 i ministeriets sagssystem. Men det så hun ikke, siger hun.

Lene Vejrum er endnu ikke afhørt i Rigsretten, men i Instrukskommissionen afviste hun, at Line Skytte skulle have givet udtryk for, at der skulle være undtagelser.

Sagen fortsætter tirsdag.

Ritzau