
CEPOS har i en ny undersøgelse set på rigsrevisionens arbejde og fokus på effektivitet. Og ifølge den liberale tænketank er der langt fra ord til handling hos rigsrevisoren.
Gennemgangen af rigsrevisionens beretninger viser, at disses konklusioner stort set aldrig rummer konkrete forslag til effektiviseringsprojekter eller opgørelse af noget effektiviseringspotentiale.
Det på trods af, at regisrevisionen selv siger at syv ud af 14 beretninger retter fokus mod netop effektivitetsspørgsmålet.
- Tankevækkende er det derfor også, når analysen viser, at revisionen i deres undersøgelser ikke har tilstrækkeligt fokus på effektivitet, siger forskningschef i CEPOS Henrik Christoffersen.
Gør som briterne
Han foreslår derfor, at man lader sig inspirere af Storbritanien og deres lov for rigsrevision.
- Eksempelvis kunne regeringen stille lovgivningsmæssige krav til, at Rigsrevisionen skal estimere konkrete effektiviseringspotentialer, eller i lighed med den britiske rigsrevision skal opgøre, hvor meget man bidrager til effektiviseringen af den offentlige sektor, siger forskningschef Henrik Christoffersen.
Herudover foreslår han, at man understøtter revisionens fokus på at afdække effektiviseringspotentialer ved at styrke de politiske udpegede statsrevisorers brug af eksterne eksperter, eller at man konkurrenceudsætter Rigsrevisionens ydelser.
- Danskerne har krav på at vide, at de får den bedst mulige velfærd for pengene. Derfor er det også afgørende, at Rigsrevisionen lever op til sin opgave som vagthund og i sin kontrolindsats holder et skarpt fokus på netop effektivitetspotentialet i den offentlige virksomhed. Og det er desværre ikke tilfældet i dag, siger Henrik Christoffersen, forskningschef i CEPOS.
krn
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.