I dag kom Carsten Koch-udvalgets længe ventede anden rapport med forslag til, hvordan man bedst får ledige i arbejde. Især et nyt forslag fra Carsten Koch-udvalget har skabt debat - nemlig forslag om at skære kontanthjælpen til personer over 30 år med 110 kr. om måneden, såfremt de ikke er i praktik eller udfører nyttejobs. Er de til gengæld det, foreslår udvalget, at de skal modtage 250 kr. ekstra om ugen for deres arbejde.
Ekspertgruppen lægger med sine anbefalinger op til en ny og langt mere virksomhedsrettet indsats for de godt 500.000 borgere, som rapporten omhandler. Samtidig peger ekspertgruppen på, at der er behov for mere kvalitet og indhold i den tværfaglige indsats samt større fokus på at sikre, at også udsatte borgere får mere uddannelse, lyder det fra Beskæftigelsesministeriet.
- Regeringen har i dag modtaget ekspertgruppens anbefalinger til indsatsen for borgere i udkanten af arbejdsmarkedet. Der er tale om mennesker, som kan være tættere på arbejdsmarkedet eller ganske langt fra med komplekse problemer i form af misbrug, psykiske sygdomme og fysiske helbredsproblemer, siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).
- Jeg er enig med eksperterne i, at et vigtigt punkt i det videre arbejde skal være et større virksomhedsrettet fokus, hvor vi hjælper udsatte borgere i gang med træningsforløb på arbejdspladserne. Vi skal også fortsat styrke og skabe mere kvalitet i den tværfaglige indsats.
777.500 på offentlig forsørgelse
- Der er brug for en styrket tværfaglig indsats og mere målrettet, relevant uddannelse. Vi er kommet frem til 28 forslag. Det skal være inden for rammerne, så det ikke koster flere penge.
Carsten Koch-udvalget forklarer i sin rapport, at mange ledige i praktik eller nyttejob føler, at de er gratis arbejdskraft og mangler motivation. En bonus i form af 250 kr. ekstra om ugen 'vil styrke motivationen'. Et synspunkt som to ud af tre medarbejdere i jobcentrene ifølge rapporten bakker op om.
- Ud af de 777.500 i den arbejdsdygtige alder på offentlig forsørgelse har udvalget set på personer på sygedagpenge, revalidering, førtidspensionister eller kontanthjælp. Det er en gruppe på 530.000-540.000 personer. siger fhv. skatteminister Carsten Koch om sit udvalgs forslag om at beskære kontanthjælp og give flere penge til folk på kontanthjælp i nyttejob eller i praktik på virksomheder.
- Vi vil have flere borgere i kanten af arbejdsmarkedet ind på arbejdsmarkedet. Vor ledetråd er en virksomhedsrettet indsats. Der er i dag rigtigt få, der får en virksomhedsrettet indsats, siger Carsten Koch.
Nogle kommer ikke i job af sig selv
I Venstre glæder arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen sig over, at eksperterne vil bruge økonomiske gulerødder og pisk for at få flere i gang. Selve forslaget bryder han sig imidlertid ikke om.
- Forslaget gør det ikke mere attraktivt at komme i ordinært arbejde. Det må være målet og ikke kun, at flere kommer i virksomhedspraktik eller nyttejob, mener Hans Andersen.
Hos Socialdemokraterne mener man, at det giver god mening at se på, hvad der skal til for at få svage ledige i gang.
- Der er nogle arbejdsløse, som ikke kommer i job af sig selv, og da er det en god idé at se på, hvad de skal have af incitamenter, siger Lennart Damsbo-Andersen, som er Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører,
Samtidig vil han dog ikke forholde sig til konkrete forslag, før han har set alle forslagene i sammenhæng.
Gulerod til folket
Dansk Folkeparti er enige med Carsten Koch-udvalget og Venstre i, at man skal give en gulerod til folk på kontanthjælp, som er i nyttejob eller praktik, siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted. Det samme er Liberal Alliance, der dog hellere sænker bundskatten, så ingen i arbejde skal betale skat af de første 7000 kr., de tjener hver måned.
SF ryster på hovedet af eksperternes forslag.
- Det er urimeligt. Det kan ikke være meningen, at kontanthjælpsmodtagere, som i forvejen får et ret lavt beløb, skal gå ned i ydelse på grund af det her tiltag, siger Eigil Andersen, som er arbejdsmarkedsordfører for SF, til Avisen.dk.
Carsten Koch-udvalgets opgave:
Regeringen nedsatte i 2013 ekspertgruppen til at udarbejde en udredning af den aktive beskæftigelsesindsats. Udredningen har været delt op i to faser, hvor første fase omfattede indsatsen for dagpengemodtagere og blev afsluttet i februar 2014 med rapporten Veje til job - en arbejdsmarkedsindsats med mening. Med den anden rapport om indsatsen for borgere i udkanten af arbejdsmarkedet afslutter ekspertgruppen dermed sit arbejde.
I kommissoriet fremhæver regeringen, at den ønsker 'en effektiv aktiv beskæftigelsesindsats, som tager udgangspunkt i den enkelte ledige', der skal rustes bedre til at blive varigt inkluderet på arbejdsmarkedet.
Ud over Carsten Koch sidder der i udvalget også de to økonomiprofessorer Michael Rosholm fra Aarhus Universitet og Per Kongshøj Madsen fra Aalborg Universitet, som er formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, samt beskæftigelseschef Vibeke Jensen fra Aarhus Kommune.
Rapporten samt de 28 anbefalinger, finder du i højre spalte på siden her
Ritzau / rp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.