
HORSENS: Det har kostet persontransportvirksomheden HB-Care en udskrivning på i alt 171.000 kr., at firmaet i februar uberettiget bortviste chauffør Michael Nedersøe, der også er byrådsmedlem i Horsens for Dansk Folkeparti.
HB-Care kunne ikke overfor Afskedigelsesnævnet under Arbejdsretten dokumentere, at bortvisningen ikke i virkeligheden skyldtes Michael Nedersøes byrådsarbejde. Det udløser både erstatning og godtgørelse.
Bortvisningen faldt i februar i år, hvor Michael Nedersøe var strandet i Bulgarien, mens han bijobbede for et eksportfirma. Toldproblemer i kombination med rejserestriktioner på grund af coronaen betød, at han ikke kunne nå hjem i tide til en kørselsvagt hos HB-Care, som gennem Michael Nedersøes fem år lange ansættelse havde været indforstået med hans bijob.
HB-Care var fra starten holdt orienteret om forsinkelsesproblemerne, som det trods adskillige bestræbelser fra bijob-vognmanden og Michael Nedersøe selv ikke lykkedes at overkomme. Han skulle have været på arbejde hjemme 23. februar om morgenen, men nåede først hjem om aftenen. Da var han imidlertid tidligere samme dag blevet bortvist af HB-Care på grund af udeblivelse.
Første gang for sent og første bortvisning
- Det var første gang, jeg ikke var mødt til tiden i alle de fem år, jeg havde været ansat, siger Michael Nedersøe til DK Nyt.
Det var heller ikke tidligere sket, at HB-Care havde bortvist nogen for manglende fremmøde, fremgik det af forklaringer fra virksomhedens tillidsrepræsentanter, da sagen endte i Afskedigelsesnævnet.
Derimod havde der flere gange været "gnidninger", efter at Michael Nedersøe ved KV17 blev valgt til Horsens Byråd og derfor havde behov for at gå tidligere nogle dage for at passe diverse møder.
Denne forhistorie vakte mistanken om, at bortvisningen i virkeligheden var begrundet i besværet med at få Michael Nedersøes behov for frihed til at gå op med firmaets vagtplaner.
Omvendt bevisbyrde
Retten til frihed er beskrevet i §16b i kommunernes styrelseslov, hvor §16c tillige forbyder afskedigelse på grund af byrådsmedlemskab og §16d pålægger arbejdsgiveren omvendt bevisbyrde for, at en afskedigelse ikke har noget med byrådsarbejdet at gøre.
Det kunne HB-Care ikke, fremgår det af Afskedigelsesnævnet afgørelse. Den kalder Michael Nedersøe "en pligtopfyldende og samvittighedsfuld chauffør", mens det om HB-Care konstateres, at firmaet "anså det for bøvlet at håndtere det behov for frihed, som fulgte af hans medlemskab af kommunalbestyrelsen".
"Der har på denne baggrund ikke foreligget et sagligt grundlag for afskedigelse, endsige for bortvisning", og bortvisning må tillige "anses for at være ude af proportion" og desuden i strid med virksomhedens sædvanlige praksis, hedder det i afgørelsen.
Nyt job og genvalg
Straks efter den nu underkendte bortvisning tog Michael Nedersøe arbejde som eksportchauffør. Det kunne lade sig gøre dengang, fordi alle byrådsrelaterede møder alligevel blev holdt som webmøder.
- Jeg har deltaget i et udvalgsmøde fra Stockholm og et byrådsmøde fra Spanien, fortæller han til DK Nyt.
Senere fik han kortvarigt job hos Arriva og kører i dag skole- og handicapkørsel for Horsens Kommune. Det samme som han gjorde hos HB-Care. Han blev desuden genvalgt til Horsens Byråd ved KV21.
Se Afskedigelsesnævnets afgørelse.
Fra kommunernes styrelseslov
§16b. Et medlem af kommunalbestyrelsen, der er lønmodtager, har ret til fravær fra arbejdet i det omfang, det er nødvendigt af hensyn til deltagelse i de i § 16, stk. 1, litra a-e, nævnte møder m.v.
§16c. En arbejdsgiver må ikke afskedige en lønmodtager, fordi denne er opført på en kandidatliste til et kommunalvalg eller er valgt til en kommunalbestyrelse.
§16d. Afskediges en lønmodtager, der er opført på en kandidatliste til et kommunalvalg eller er valgt til en kommunalbestyrelse, påhviler det arbejdsgiveren at godtgøre, at afskedigelsen ikke skyldes disse forhold.
Stk.2. Afskediges en lønmodtager i strid med §16c, skal arbejdsgiveren betale en godtgørelse.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.