
MIDDELFART: "Hvorfor ser vi ikke i højere grad kommunalpolitikere sparke opad i systemet? Så må I ikke sætte solceller op, så må I ikke selv sætte ladestandere op til borgernes elbiler. Vi tager identitet efter jer, og på Christiansborg er det bare papir og hensigtserklæringer."
Sådan lød et utålmodigt indlæg under en af klimafolkemødets debatter, og et af de mere tålmodige svar kom fra Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der, som han sagde, "ikke delte det sortsyn".
Han var enig i kritikken af det omstændelige system for kommunal solcelledrift, men så langt større potentiale i at få anlæggene ud i det åbne land, hvor det virkelig batter noget. Og hvor opgaven i højere grad er at bryde igennem med, hvordan naboerne kommer til at sige ja til at miste fx udsigt.
Gentofte-borgmester Michael Fenger (K) har derimod haft godt gang i at råbe op blandt andet i medier om de mangelfulde statslige rammebetingelser, når det gælder kommunal indsats for at sørge for og etablere ladestandere til elbiler:
- Christiansborg er altså mange år bagefter udviklingen. Det seneste lovforslag på området er direkte dårligt. At vi ikke engang må lade borgerne bruge de kommunale ladestandere er "som at få en sløv kniv i ryggen" fra Folketinget. Mange tror, at vores borgere alle bor i villaer med egen ladestation i garagen, men 70 pct. af vores boliger er etage- og rækkehuse, som ikke har mulighed for individuelle løsninger.
Sikker og pålidelig kollektiv trafik
Fra Roskilde var borgmester Tomas Breddam (S) mest indstillet på at fokusere på de trafikområder, hvor kommunerne faktisk godt kan rykke noget. At sikre en sikker og pålidelig kollektiv trafik på de regionale ruter har i Roskilde været en kongstanke - mere end højtprofilerede projekter med førerløse køretøjer og den slags: Kollektiv trafik befordrer nu en gang masser af mennesker fx til og fra arbejde med mindst mulig energiforbrug.
For ham gav det mening at konstatere, at halvdelen af pendlerne ud af kommunen bruger den kollektive trafik - og så iøvrigt også lige det faktum, at Roskilde var først i landet med 100 pct. eldrevne elbusser.
Flere i debatten pegede på kommunale udlån af elcykler for at få flere ud af bilerne og over på cykel. Delebilsordninger og samkørselspladser med plads nok vinder også frem - og så blev Københavns gratis p-pladser til elbiler fremhævet.
Så mens Fenger som ret ny borgmester fortvivlede ganske meget over, hvor svært det er at råbe lovgiverne op for fx at kunne få ladestandere nok til for alvor at booste en elbilpark, så stolede Breddam med et par år på borgmesterbagen mere på, at mulighederne er der og bare skal bruges:
- Vi må tro på, at det er byerne, der skal redde klimaet - sammen med borgerne og virksomhederne. Vi kan rykke vildt meget - og det kommer ikke fra det nationale plan.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.