Bundsgaard udfordrer igen kommunalfuldmagt - nu med pizza-video

Bundsgaard udfordrer igen kommunalfuldmagt - nu med pizza-video

Aarhus-borgmester lovpriser nu en lokal restaurant i et Instagram-opslag. Den slags promoveringer har han tidligere fået Ankestyrelsens kritik for.
4. OKT 2021 14.10

TEMA: KV21

AARHUS: Med åbenlyst reklamerende udsagn som "stik hovedet forbi", "åbent alle dage" og "fed sans for kvalitet" kan borgmester Jacob Bundsgaard (S) opleves bagende pizzaer i en udendørs ovn på restauranten Gartnergården.

Pizza-bagningen kan opleves af hans for tiden 6.585 følgere på Instagram, der kan se hans seneste opslag, hvilket de første 2.627 følgere har gjort. 

I 2018 var borgmesteren ude i en tilsvarende sag om at promovere en lokal virksomhed, og dengang gik Ankestyrelsen ind i sagen, der dengang havde med frisøren Slikhaar at gøre.

Bundsgaards medvirken i en video for frisørsalonen var over stregen for, hvad en borgmester i henhold til kommunalfuldmagten må give en privat erhvervsvirksomhed i reklameværdi, vurderede Ankestyrelsen dengang.

Den klare tale fik dengang borgmesteren til at tage afgørelsen til efterretning og at erklære, at han ville afstå fra noget lignende fremover. Det fik Ankestyrelsen til ikke at ville foretage sig mere i sagen.

I januar i år var han igen med i reklamevideoer - denne gang for Danske Bank på Aarhus Stadion - som kunne ses på LinkedIn.

Og selvom videoerne skulle promovere byen, var bankens logo i hjørnet - og så var det ifølge ekspert i forvaltningsret Frederik Waage ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet i strid med kommunalfuldmagtsreglerne.

Ikke som borgmester

Det vurderer samme Waage igen om pizza-opslaget overfor Lokalavisen Aarhus

- Jamen, det er jo fantastisk. Borgmesteren fortsætter med at reklamere for private virksomheder. Jeg ved ikke, om det tjener noget formål, at jeg fortsætter med at kommentere på disse mediestunts. Udover at jeg selvfølgelig kan gentage, at det er ulovligt, hvilket Ankestyrelsen jo tidligere klart har bekræftet i en lignende sag mod borgmesteren, siger han.

Forskningslektor Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole vurderer til samme medie, at "Ankestyrelsen må forventes at gå ind i sagen og komme med en stærkere kritik, når borgmesteren øjensynligt ikke vil følge reglerne og styrelsens kritik".

Overfor avisen har Jacob Bundsgaard afvist et interview, men svarer på sms, at ingen kommunale medarbejdere har været involveret. Han henviser til den presseansvarlige for sin KV21-kampagne, Malthe Emil Vestergaard, som understreger, at borgmesteren har været på besøg som kommunalvalgskandidat og ikke borgmester. Det gør dog ifølge Waage ingen forskel.