Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Brian Mikkelsen: Spark det offentlige bagi

Kommunerne skal markedsgøres og presses til endnu større fokus på omkostninger end i dag, siger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Pas på med zombie-management, advarer professor
7. SEP 2011 11.42

Af Sine Riis Lund, [email protected]

Spild af samfundskroner. Det er konsekvensen, når kommuner og andre offentlige aktører fortsat udfører opgaver, som private kan løse til billigere penge, mener økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Han henviser til analyser fra Udbudsrådet, der viser besparelser på 15-20 pct. og lige så tilfredse brugere, når private løser opgaven.

- Jeg synes virkelig, at kommunerne har udviklet sig positivt med hensyn til ledelse, med hensyn til effektiviseringer og bedst mulig brug af pengene, men der er stadig forskel på den kommunale verden og den private i forhold til, hvordan man bruger penge og omkostningsoptimerer. Der halter man altså stadig bagefter i kommunerne, siger Brian Mikkelsen.

Professor Carsten Greve ved CBS advarer mod at tro, at man bare kan konkurrenceudsætte alt og så spare en masse penge.

- Jeg vil i hvert fald argumentere for, at kommunerne godt ved, at det ikke er så nemt. Derfor sker det heller ikke bare uden videre, for hvis det virkelig var så nemt at hive en besparelse hjem på 15-20 procent, så er jeg ikke i tvivl om, at kommunerne ville gøre det, siger Carsten Greve, der blandt andet forsker i offentlig-privat samspil og offentlig ledelse.

'Zombie-New Public Management'
Han understreger, at forskningen generelt ikke er så skråsikker omkring besparelsespotentialet, som Udbudsrådets analyser ellers påpeger. Særligt fordi kommunernes helt store opgaver ligger inden for velfærdsområderne.
Carsten Greve ser det i det hele taget som problematisk, hvis politikere på automatpilot griber til udbud og markedsinstrumenter i form af eksempelvis mål- og resultatstyring som svar på alverdens problemer i det offentlige. Han henviser til den britiske politolog Patrick Dunleavy, der har brugt udtrykket 'Zombie-New Public Management' om netop denne måde at styre den offentlige sektor på. Patrick Dunleavy mener, at styringsmetoden har store svagheder i dag, hvor det offentlige i stigende grad har en kompleks styringssituation med mange aktører og samarbejdskonstruktioner.

Brian Mikkelsen har dog svært ved at se, hvorfor man ikke skulle kunne bruge mange af de samme instrumenter i kommunerne som i det private.

- Tror man, at det er sværere at styre Holbæk Kommune i forhold til Danfoss, der har aktiviteter i måske 100 lande og som har flere ansatte end i Holbæk, spørger han retorisk.

Han mener, at der skal skub i udviklingen:
- Den offentlige sektor skal have et spark bagi. Det har den fået løbende, og derfor er der sket utroligt meget positivt i den offentlige sektor ledelsesmæssigt. Men der mangler stadig nogle spring frem, siger Brian Mikkelsen.

Læs hele artiklen i Kommunen.


Foto: Mads Stahlschmidt