
En ikke-analyse
Analysen er kendetegnet ved systematisk metodik af et præcist defineret emne. Når man skal skrive en analyse på det netop afsluttede folkemøde, får tingene let karakter af, at emnet er alt andet end klart defineret. Afsættet bliver nok nærmere et nedslag i en række små billeder, der tilsammen danner en enestående mosaik over fire dage i Allinge.
Bare en tanke: Kina forsøger systematisk at undermininere det danske demokrati. Det må stå klart efter præsident Hu Jintao's besøg i Danmark. Konsekvensen af besøget blev, at en række centrale politikere måtte melde fra til væsentlige dele af Bornholms Folkemøde. Den type kommunistiske anslag mod dansk demokrati må fremover afvises. Hvis det ikke lader sig gøre, skal diktaturlandes repræsentanter fremover sendes til Allinge. For Bornholms Folkemøde viste sig igen i år som et enestående eksempel på debat, demokrati og politikudvikling, når det er aller bedst. Et eksempel til efterfølgelse. Også for Kina. Lad Bornholm eksportere demokrati. Også til Kina.
Det klappede
Folkemødet klappede i år, og opmærksomheden forud for det omfattende arrangement har været enorm. Det afslører de mange tilmeldinger af både politikere, aktørerer og andre 'rejsende' i holdninger. Lokalt har interessen for arrangementet også været omfattende.
Onsdag morgen i Gudhjem Svømmehal. Den ene ældre herre til den anden:
- Skal du til Folkemødet?
- Ja, har krydset af i programmet. Vi skal ihvertfald overvære duellen mellem Søren Pind og Mette Frederiksen.
- Nåh - hvem holder du med?
- Mette - det er hende, der burde være statsminister. Hende Helle er ikke en skid socialdemokrat!
Dermed var tonen på mange måder slået an for de kommende dages begivenheder i Danchells anlæg og Danchels Hus. At der både benyttes et og to l'er i Danchel(l) et ikke en fejl. For det er sådan de staver det i Allinge. En overvejelse kunne være at omdøbe Folkemødet til Danchells Uge - så kan vi i al fremtid diskutere brugen af navnet på den sky og uegennyttige læge, der grundlagde parken.
Algebrun sø
Allerede inden Folkemødet begyndte, bød den nye statsfinansierede Radio 24-7 på politisk underholdning. Store og væsentlige emner var på dagsordenen og fortjente en grundig behandling i radioens politiske magasin: Skatteforhandlinger, besøg fra Kina etc.. Udsendelsens fokus var dog mest placeringen af Folkemødet. Hvorfor ikke i Hillerød, lød forslaget fra en vært. Som om det skulle være charmerende at samle landets politiske aktører i en hotelfattig by ved en algebrun sø i nordsjællandsk regnvejr og kulde, når man kan få varme og frisk havbad med et udspring fra solskinsøens lune klipper. Oven i købet i et af Europas smukkeste naturområder. Og derfor med stor hotelkapacitet.
Resultat af en flytning af Folkemødet fra Bornholm: Ingen overnattende, ingen fest om aftenen og natten, ingen uformelle og sjove samtaler, mindre politik-udvikling, forkølelse og ondt i halsen.
Politik udvikles bedst på klippegrund. Især når talentmassen er der. I et eller andet omfang, er vores folkevalgte et fint spejlbillede af vores demokrati. Sådan var det også, da det politiske Danmark mødtes til festival. Og så kan man jo konkludere, hvad man vil, når en lun ældre og skægget herre går rundt med et for nogen åbenbart meget provokerende skilt med teksten:
"Kundskab er magt. Selv i hænderne på en stor idiot".
Manden, der bar skiltet, er pensioneret bådebygger, Mik Voss, fra Svaneke. I øvrigt søn af tidligere læge på Christiansø, Tage Voss. Måske husker De den hvasse herre med den store cigar og skarpe pen, der i sin tid grundlage HENRY - Foreningen af Hensynsfulde Rygere. Tage Voss lever og er 94 år. Teksten stammer fra dasset udenfor Ertholmenes lægebolig.
Svin på afveje
Bornholm er kendt for sine gastronomiske specialiteter. Nogen producenter leverer på niveau med konkurrenterne 'ovre', som de lokale siger, når de omtaler Rest-danmark. En af de gode producenter er Vasagaard udenfor Svaneke. Her har Thomas Kaas Pedersen specialiseret sig i opdræt af frilandsgrise. Kødet er fremragende. Grisene er stålsat beslutsomme. Thomas viser gerne sine dyr frem. Selvfølgelig også på Folkemødet. Mangen en besøgende spærrede øjnene op, da en særligt beslutningsstærk hylende skovgris brød igennem folden og spænede igennem Danchells anlæg. Thomas fik fanget sin gris. Enkelte troede, at det behårede dyr var et får og længe vil det bornholmske folkevid levere verbale trynestyvere om to- og fire-benede beslutningstagere.
Bornholms Folkemøde giver på mange måder et godt billede af, hvilke interesseorganisationer, der er mest ved muffen. Organisationen Landbrug og Fødevarer er en af de helt tunge aktører. Med arrangementet Udkant til Forkant satte organisationen fokus på fremtiden for Udkants-Danmark. Og skal man tro landbruget, skal der produceres endnu flere grise, hvis landdistrikterne skal have en fremtid. Man kan diskutere om mere gylle og endnu større produktioner vil tiltrække nye indbyggere og fastholde beboere, der ikke er tilknyttet landbrugsindustrien. I et nærliggende, men væsentligt mindre telt, fremlagde Landdistrikternes Fællesråd deres bud på udvikling. Her var fokus ikke gylle. Men blandt andet pendlernes forhold, hjemmearbejdspladser, vidensarbejde, lempeligere vilkår til erhverv og bedre transport.
Blandt de mange meningsmagere samlede bl.a. Kristeligt Folkeparti underskrifter for at få lov til at opstille til Folketinget. KD skal bruge 20.000 underskrifter, der skal bekræftes med endnu en underskrift til Indenrigsministeriet. Et muntert indslag om bureaukrati i demokratiet, kan man mene. Mere skræmmende bliver det dog, når der også er krav om, at folk, der vil skrive under på en opstilling skal opgive det fulde personnummer - inklusive de sidste fire sidste cifre. Også til f. eks. prædikant Ruth Evensens nye parti, Frihedskæmperne!
Her i det 21. århundrede burde den slags kunne klares med et klik igennem den Digitale Signatur.
Kafkask hvad
Det fordelingspolitiske var et gennemgående tema i de mange debatter. Hvad skal vi leve af? lød det typisk fra alle ældre meningsdannere. De yngre generationer har dog gennemskuet den Kafkaske udvanding af 'Hvad' og oversat det til det mere korrekte: Hvem skal vi leve af?
Dette hvem fra de unge fyldte dog ikke meget i de ældres debat. Regningen fra nutidens generationer ender altså hos de kommende generationer, der jo på den måde får ret i deres HVEM. Men hvad - de yngste har jo heller ikke stemmeret - endnu!
Og så til noget helt andet: - Handlen med våben er mindre reguleret end handlen med computere og bananer!
Budskabet blev effektfuldt leveret af en Danmarks største stemmer - en gravid sanger ved navn Kira Skov. Måske er stemmen fra Kira Skov en stemme på vegne af alle dem, der ikke har adgang til at stemme. Og på den måde blev Kira Skov en bærer af fremtidens stemme. Bornholms stemme!
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.