Borgmestre ytrer bekymring til minister over liberalisering af forbrændingssektor
I et scenarie med en hård liberalisering kan kommunikationschef hos Amager Ressourcecenter Nils Thor Rosted ikke afvise, at ARC må øge importen af affald for at begå sig i konkurrencen, hvilket ellers strider mod affaldaftalens hensigt.
Foto: Hufton & Crow, ARC

Borgmestre ytrer bekymring til minister over liberalisering af forbrændingssektor

KommuneKredit advarer om, at lån for 12,4 mia. kr. kan blive regnet for ulovlig statsstøtte. 14 borgmestre – heriblandt syv S-borgmestre – har skrevet til minister.

Efter at KL's såkaldte dødsliste blev afvist af myndighederne, har det været besluttet, at affaldsforbrændingssektoren skal liberaliseres og sættes i konkurrence. I kommunerne er der dog store bekymringer for, at en konkurrenceudsættelse vil modarbejde klimamålene i aftalen, ligesom det er uklart, hvad aftalen vil betyde for kommunernes økonomi. 

Det viser en aktindsigt hos Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, som Kommunen.dk har foretaget. Aktindsigten viser, at siden KL's lukkeliste blev afvist, har 14 borgmestre sendt bekymringsbreve til minister Dan Jørgensen (S). 

Borgmestrene står ikke alene med deres bekymring. Adm. direktør hos KommuneKredit Jens Lundager har således sendt et brev til departementschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Lars Frelle-Petersen, hvori han udtrykket sin bekymring for, at kommunernes eksisterende lån kunne blive regnet for ulovlig statsstøtte i en konkurrencesituation. 

Kommunerne har lån for i alt 12,4 mia. kr. til , som i værste fald skal indfris og omlægges. ARC vurderer, at det vil koste dem 427 mio. kr. alene at indfri deres gæld. Regeringen satser på at få en dispensation hos EU-Kommissionen, så lånene kan fortsætte indtil udløb, og vil gå i dialog med Kommissionen. 

Læs hele historien hos Kommunen.dk