dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Klaus Hansen blev borgmester sidste år i januar, efter Henrik Hvidesten (V) stoppede i utide. Han er den lokalpolitiker, som formelt set er repræsenteret i flest af de lokale treparter, nemlig fire, selvom Ringsted Kommune formelt set blot er passivt medlem i to af dem. (Arkiv)
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Grøn trepart:
Borgmester i fire treparter: Der er masser af erfaringer at tage med i andre sammenhænge

Borgmester i Ringsted, Klaus Hansen (V), er begejstret for tilgangen til arbejdet og forhandlingerne i den grønne trepart. Han har allerede taget den anderledes tilgang med sig i nye politiske spørgsmål.

Da navnene på de mange deltagere i de 23 lokale treparter blev annonceret, var der ét navn, der gik igen flere gange end nogen andre: Klaus Hansen. 

Borgmesteren fra Ringsted sidder med i fire forskellige lokale treparter, hvilket altså er flere end alle andre lokalpolitikere, viste en gennemgang af Kommunen.dk 

Klaus Hansen påpeger dog selv, at det reelt kun er to treparter, han fysisk sidder med i, da langt hovedparten af Ringsted Kommune hører til den lokale trepart for Smålandsfarvandet. Derudover hører en begrænset del af kommunens arealer også med i den lokale trepart for Kalundborg Fjord, mens man kun deltager med et passivt medlemskab i de resterende to lokale treparter. 

Der har dog været masser af tid og møder til at tage erfaringer med sig fra arbejdet i særligt den lokale trepart for Smålandsfarevandet, og Klaus Hansen hylder arbejdet indtil videre. 

- Det har været en rigtig god oplevelse. Samarbejdet har været konstruktivt og med dyb respekt for hinandens holdninger, uanset hvilken position eller baggrund man er kommet fra. Der er ikke nogen, der har forsøgt at bringe andre emner og ønsker ind i forhandlingsrummet, men der har været fuldt fokus på at løse opgaven foran os, siger han. 

Som borgmester og medlem af byrådet i Ringsted siden 2010 har Klaus Hansen siddet ved forhandlingsbordet et utal af gange. Men ved den lokale trepart har han alligevel bidt mærke i en forskel fra mange andre forhandlinger. 

Det har nemlig udelukkende handlet om den konkrete opgave, og det er ikke spildt megen tid med proces- eller personspørgsmål:

- Jeg tror, en af de ting, som jeg har kunne se, som noget konstruktivt for det politiske arbejde er, at der ikke har været særligt meget fokus på proces, men i stedet på det konkrete. Vi har kunnet mødes omkring forhandlingsbordet for at finde løsninger og ikke andet end det, forklarer han. 

Der kan nemlig let gå meget snak og diskussion i, hvem der skal være formand, og hvem skal det ene, og hvem skal noget andet, fortæller Klaus Hansen. 

- Her var der rigtig meget, som vi meget hurtigt blev enige om, og vi kom derfor hurtigt i gang med det egentlige arbejde. Det har også været medvirkende til, at alle har været mest optaget af at kigge på løsninger fremfor problemer. 

Tidspres har hjulpet – og udfordret

En af forklaringerne hertil har været, at de store politiske kampe allerede er blevet taget i den nationale grønne trepart, og det har derfor handlet om implementering og i mindre grad om politik og ideologiske ønsker.

En anden medvirkende faktor har været en kort deadline og tidspres. 

Først var det forhandlingerne på Christiansborg om den grønne trepart, som trak i langdrag og skabte forsinkelser, før KL og regeringen kunne blive enige om en udmøntningsaftale. 

Kommunerne og de lokale treparter var derfor presset fra start af, hvor udtagningsplanerne skulle udarbejdes og vedtages på mindre end 12 måneder fra, at de lokale treparter var nedsat. 

- Der er to sider af, at vi har haft kort tid til at arbejde og nå resultater, siger Klaus Hansen. 

- På den side har det været givende i forhold til at finde de nødvendige løsninger og kompromiser, og jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til, at vi nok skal nå at få udpeget de potentielle arealer, der kan indgå i omlægningsplanerne for at nå vores mål.

- Til gengæld har det virkelig trukket hårde veksler på vores medarbejdere, og det har været en kæmpe opgave, hvor vi har lagt vandret – og den største opgave venter stadig forude, når planerne skal realiseres. Det er en af de største udfordringer. Den kommende dialog med de enkelte lodsejere bliver helt afgørende for, at treparten bliver en succes. 

Det kræver mange udtagningskonsulenter – og formentlig også flere end der er i dag, hvor der flere steder, særligt på sjælland, er ved at opstå flaskehalse, fordi der er for få udtagningskonsulenter i forhold til, hvor mange lodsejere, man skal have møder med.

- I første omgang har vi håndteret situationen, fordi vi har prioriteret den grønne trepart. Det har så kostet i forhold til andre opgaver, det kan ikke være anderledes. Vi har en opgave, som vi skal have løst inden årsskiftet, det er første prioritet, men det er ikke en holdbar løsning i længden. Når vi skal i gang med at omsætte planerne til praksis, er vi nødt til at tænke anderledes, ligesom jeg tror, vi bliver nødt til at række ind til Christiansborg, fordi opgaven kommer kun til at vokse, forklarer Klaus Hansen.

Demokratisk innovation

Klaus Hansen blev borgmester sidste år i januar, efter Henrik Hvidesten (V) stoppede i utide. Efter et halvt år i de lokale treparter, oplever borgmesteren, at der er flere ting og erfaringer, som han gerne tager med sig i resten af det politiske arbejde. 

- Noget af det, jeg oplever som meget positivt, er den her direkte dialog. Vi har sat os os sammen, erkendt at vi har en kæmpe opgave foran os, og så har vi fokuseret på, hvordan vi kan nå i mål, uden at nogen har eller kender det endegyldige resultat på forhånd. Det er den måde, vi har arbejdet på internt i treparten, men det er også den måde, vi har grebet det an i fx dialogen med lodsejerne, fortæller Klaus Hansen.

Han fremhæver et stort dialogmøde, som kommunen, Landbrug & Fødevare, Danmarks Naturfredningsforening og Naturstyrelsen, i fællesskab afholdte i den lokale landbrugsforening, hvor man inviterede alle lokale lodsejere. 

- Vi kommer ikke bare og stiller os op på et podie med alle løsninger på forhånd, men i stedet en åbenhed for at indgå i en dialog om løsningerne og udfordringerne. Vi får kun folk med os, hvis vi arbejder konstruktivt og inkluderende.

Og den tilgang kommer han til at holde fast i med andre projekter, fx på VE-området. 

- For et års tids siden var der et kæmpe VE-projekt, som BioCirc ønskede at gennemføre, men hvor vi måtte erkende, at vi slet ikke klar var til det, og vi havde grebet det helt forkert an. Nu har vi rullet det hele baglæns, og vi starter i stedet med borgerne, hvor vi spørger, hvordan synes I, at vi i Ringsted skal lykkes med at få VE-anlæg op i kommunen. Hvis vi skal have skabt nogle gode løsninger, er det nødvendigt med et andet udgangspunkt, og hvor vi mødes i øjenhøjde i stedet for, at vi kommer med løsningen på forhånd. Den respektfulde dialog er helt afgørende – ligesom vi har gjort her med den lokale trepart. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/borgmester-i-fire-treparter-der-er-masser-af-erfaringer-at-tage-med-i-andre-sammenhaenge

GDPR