Børnehus vil lave børnebestyrelse med tre-fem-årige

Børnehuset Nyrup i Helsingør vil give børn fra tre til fem år en stemme og lave landets første børnebestyrelse. Borgmester Benedikte Kiær (K) er begejstret.

HELSINGØR: Børnehuset Nyrup vil, formentlig som den første institution i Danmark, oprette en børnebestyrelse for at give børn fra tre til fem år større medbestemmelse i deres dagligdag, skriver Ugebrevet Mandag Morgen.

- Vi leger ikke bare, at børnene har medbestemmelse. Vi lader dem få det. Det er børnene selv, der er bedst til at fortælle os, hvad de ønsker i deres børnehaveliv, siger Eva Meyer, leder af Børnehuset Nyrup med 35 vuggestuebørn og 80 børnehavebørn, til Mandag Morgen.

Børnehuset fik for tre år siden prisen som Danmarks bedste dagtilbud af Børne- og Undervisningsministeriet for sit store fokus på kreativitet og eksperimenterende fællesskaber. Nu går institutionen et stort skridt videre.

En del af de nye frikommuner

Ideen om at lave en børnebestyrelse er opstået som led i et forsøg, der gør Helsingør og seks andre kommuner i landet til frikommuner, der i en tre-årig periode er fritaget for en masse regler og krav.

Tanken er, at stort set alle emner kan tages op i børnebestyrelsen. Lige fra besparelser i daginstitutionen til at beslutte sig for indretning af rummene eller om en pose penge skal bruges på for eksempel et nyt gyngestativ, nye brætspil eller flere mooncars.

Eva Meyer forestiller sig en børnebestyrelse med seks børn i alderen fra tre til fem år, så de repræsenterer alle aldersgrupper i daginstitutionen. Udover børnene skal der også sidde en pædagog, ligesom hun selv skal indtage rollen som leder i børnebestyrelsen.

De ældste børn vil formentlig selv kunne vælge, hvem de gerne vil have i bestyrelsen. De mindste børn skal måske vælges af de voksne. Tanken er ikke, at den nye børnebestyrelse skal sidde pænt omkring bordet med hvert sit stykke papir og en formel dagsorden, men have en legende tilgang.

Hvordan vil i tackle det, hvis forældrebestyrelsen er uenig i noget af det, som børnebestyrelsen har besluttet?

- Dialog, dialog, dialog. Vi må kaste os ud i det og eksperimentere. Jeg tror på, at den stemme, som børnene får, vil være meget meningsfuld for forældrebestyrelsen og for medarbejdergruppen. Der er ting, som vi ikke kan lade børnene træffe beslutning om. Men vi kan blive klogere på, hvad de tænker. Børnene kan for eksempel ikke beslutte, at de vil have is hver dag. Men vi kan måske have en snak om, at eftermiddagsmaden er for kedelig. Det er en anden snak, og det giver børnene medbestemmelse, siger Eva Meyer.

Tanken om en børnebestyrelse bliver da også mødt med stor begejstring hos Helsingørs konservative borgmester Benedikte Kiær.

- Vi har nogle rigtig dygtige ledere, som er gode til innovation. Det bliver der brug for nu med denne frisættelse. Og jeg synes, at Eva Meyers tanker om børnedemokrati er totalt spændende. Det er på børnenes præmisser. De er selv med til at indrette deres institution både fysisk og indholdsmæssigt, siger Benedikte Kiær (K) til Mandag Morgen.