Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Børnehave hjælper unge med problemer

En daginstitution i Ikast hjælper ledige unge med problemer videre i arbejde og uddannelse

IKAST: På daginstitutionen Lægdsgård i Ikast er det en naturlig del af hverdagen at åbne døren for svage ledige. Institutionsleder Robert Bagger oplever, at det er med til at skabe en rummelig arbejdsplads. Derfor går Lægdsgård nu med i projekt Route 25, der hjælper unge med andre problemer end ledighed videre i job og uddannelse.

- Jeg synes, at vi har et fælles ansvar for at hjælpe mennesker, der af en eller anden grund står uden for arbejdsmarkedet. Vi oplever, at vores praktikanter får et rygstød til at komme i gang på arbejdsmarkedet og mærker, at de også har noget at bidrage med, siger Robert Bagger, der er leder på daginstitutionen Lægdsgård.

Lægdsgård er en naturbørnehave med 14 faste medarbejdere og har derudover plads til tre eller fire praktikanter. Institutionen har eksisteret i 11 år og har altid taget imod svage ledige.

Route 25
Nu går børnehaven med i projekt Route 25, der hjælper unge uden job og uddannelse med at komme i gang. De unge kæmper samtidig med andre problemer end ledighed som for eksempel en belastet familiebaggrund eller læse- og skrivevanskeligheder og har derfor brug for en skræddersyet indsats for at komme i arbejde eller uddanne sig.

På Lægdsgård kommer de unge praktikanter til at indgå som en naturlig del af medarbejderstaben, og opgaverne kan spænde lige fra at lege med børnene til at udføre praktiske opgaver på den firlængede gård, hvor børnehaven holder til. Samtidig får alle praktikanter tilknyttet en mentor, som følger den enkelte i hverdagen.

- Alle ansatte her på institutionen ved, at rollen som mentor for vores praktikanter er en del af deres jobbeskrivelse. Det betyder, at vi tager hånd om de udfordringer, som de unge har hver især, og vi stiller krav til dem. For nogle af dem kan det for eksempel være en udfordring bare at møde op om morgenen, og så forholder vi os til dét, siger Robert Bagger.

Stor opbakning
Bag Route 25 står CABI - Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats og VFSA - Virksomhedsforum for Socialt Ansvar, mens Ikast-Brande er én af fire kommuner på landsplan, der er med i projektet.

Kodeordene for Route 25 er, at de unge mødes med en skræddersyet og koordineret indsats, som inddrager de kommunale faggrupper, der er relevante for den enkelte. Samtidig spiller lokale virksomheder som daginstitutionen Lægdsgård en afgørende rolle.

- Det er afgørende for projektet, at virksomhederne bakker op om Route 25, fordi de unge har brug for at komme ud på en arbejdsplads og indgå i hverdagen. De har behov for succesoplevelser, der kan give dem et skub til at komme i gang med uddannelse og job, siger Bente Nissen, der er seniorkonsulent hos CABI og innovationsleder for Route 25.

krn