Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Billund og Tårnby topscorere siden finanskrisen
Lego er en af årsagerne til, at Billund har haft størst vækst i gennemsnit siden finanskrisen.
Foto: Laura Bisgaard Krogh, Ritzau Scanpix

Billund og Tårnby topscorere siden finanskrisen

Billund og Tårnby kommuner har opnået størst vækst i BNP siden finanskrisen.
3. MAR 2020 9.36

BILLUND / TÅRNBY: Siden finanskrisen har Billund og Tårnby kommuner oplevet den største vækst i BNP. Godt hjulpet på vej af lufthavnene og Lego. Det viser en ny Momentum-analyse.

I Tårnby har man haft en vækst på 6,6 pct. og i Billund på 6,4 pct. i BNP pr. indbygger i perioden 2008-2018. I alt har 53 kommuner haft en positiv vækst siden 2008, viser særkørslen, som Danmarks Statistik har foretaget for Momentum.

Ifølge Billunds borgmester Ib Kristensen (V) har Lego og Billund Lufthavn været primus motorer for væksten.

- En kæmpe virksomhed som Lego yder i sig selv et stort bidrag til væksten, og samtidig tiltrækker den underleverandører og andre specialister inden for plastic til området, så den på flere plan er med til at drive væksten frem, siger borgmesteren til Momentum.

Han fremhæver også lufthavnens vigtighed med 1.000 medarbejdere i selve lufthavnen og 3.000 med de lufthavnsrelaterede virksomheder.

Tårnby mangler erhvervsområder
Også på Amager nyder man godt af en lufthavn i kommunen. Tårnby Kommune omfatter Kastrup Lufthavn med omkring 25.000 medarbejdere, men væksten skyldes også byens attraktive placering tæt på hovedstaden, Øresundsmotorvejen og lufthavnen, mener borgmester Allan S. Andersen (S).

- Vi får derfor rigtig mange henvendelser, men desværre kan vi ikke tilgodese alle. Faktisk har vi lige solgt vores sidste erhvervsgrund ude i vores erhvervsområde Kirstinehøj 1 og 2, og derfor inviteret erhvervsministeren ud for at se, om vi kan få lov til at lave et nyt erhvervsområde herude, siger Allan S. Andersen.

Ballerup fører i kroner
I kroner og ører har Ballerup Kommune haft den største vækst i 2018. Her er BNP-væksten pr. indbygger i 2018 1,226 mio. kr., Billund er nummer to med 1,143 mio. kr. Tårnby nummer 11 med 519.000 kr.

Både Billund og Tårnby kommuner har stort fokus på erhvervsvenlighed. Tårnby har i efteråret vedtaget en ny erhvervsstrategi, som blandt andet skal forbedre samarbejdet mellem kommunale medarbejdere og virksomhederne. 

I Billund har man blandt andet stor fokus på at have så lave byggesagstider som muligt og at integrere udenlandsk arbejdskraft hos de internationale virksomheder så godt og hurtigt som muligt. 

ibs

Se alle tal for kommunerne hos KL.