DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Bilerne skal væk fra en fjerdedel af Rømø Strand
En pælerække på cirka 1.400 meter i den sydlige ende af Rømø Strand markerer en ny bilfri zone.
Foto: Naturstyrelsen

Bilerne skal væk fra en fjerdedel af Rømø Strand

I en ny bilfri zone vil strandenge og klitter kunne udvikle sig frit til gavn for sårbare strandplanter og fugle.

TØNDER: Rømø er den største ø i Vadehavet og er internationalt kendt for sine kilometerbrede hvide sandstrande, der hvert år bliver besøgt flittigt af turister fra ind- og udland.

Naturen på den vindblæste ø er i konstant forandring, og nu får klitter og strandengens planter endnu større plads at udvikle sig på. Naturstyrelsen har netop opsat en ny række af pæle i den sydlige ende af Rømø Strand, der markerer en ny bilfri zone. Den nye afspærring betyder, at naturen nu får frit spil på knap en fjerdedel af stranden, oplyser Naturstyrelsen.

- Rømø Strand er noget helt særligt. Både på grund af det dynamiske klitlandskab, men også fordi det, som et af de eneste steder i Danmark, er tilladt at køre i bil helt ned til strandkanten.  Natur og friluftsliv skal gå hånd i hånd og ved at udvide det bilfri område, giver vi sårbare strandplanter og fugle mere ro samtidigt med, at det kan komme den stille trafik i form af gående, cyklende og ridende til gavn, siger Bent Rasmussen, skovrider i Naturstyrelsen.

Vokseværk mod vest

Rømø vokser hvert år mod vest - omkring fire meter i bredden i gennemsnit. Det skyldes en naturlig tilførsel af sand fra havet, der med tiden bliver til nye klitrækker og strandenge.

Den såkaldte habitatnatur er vokset med cirka 144 hektar alene fra 2004 til i dag, viser Miljøstyrelsens registrering.

Hele den ni km lange strandkant mellem Lakolk og Sønderstrand har hidtil været bilfrit område, hvor børn og voksne kan færdes til fods langs stranden uden at bekymre sig om at blive kørt over af biler, windsurfere, strandsejlere m.v. Det har dog været tilladt at køre i bil cirka 500 meter fra havet bag den yderste klitrække, men denne vej er nu spærret. På den øvrige strand vil det fortsat værre muligt at køre med bil, kite buggy og som strandsejler.

Naturstyrelsen vil følge udviklingen i det nye bilfrie område, og den fremtidige overvågning i området vil vise, om det nye tiltag kan være med til at skabe endnu mere spændende natur på Rømø.

  • Naturstyrelsen har opsat en ny pælerække på den sydlige del af Rømø Strand, der markerer et nyt bilfrit område.
  • 150 hektar af selve stranden vil derfor ikke længere blive påvirket af kørsel.
  • På den øvrige strand på omkring 650 hektar vil det fortsat være muligt at køre med bil, kite buggy, strandsejlere mm.
  • Man kan forsat færdes til fods på statens arealer, bortset fra militærets skydeområde på den nordlige del af Rømø og i små indhegninger til beskyttelse af dværgterner og præstekraver fra maj til juli.