Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Brugere står i kø for at hente reserverede materialer og to-go-poser, her ved biblioteket i Svendborg.
Foto: Svendborg Kommune

Biblioteker finder på kreative coronaløsninger

Lukkede biblioteker har travlt med coronasikker af- og udlevering, læseposer og onlineklubber.
1. FEB 2021 15.29

Selvom landets biblioteker fortsat er lukkede for almindelig adgang, er der i stigende grad travlhed med ind- og udlån.

Kulturministeriet har givet adgang til, at folkebibliotekerne kan tage imod afleveringer og udlåne forudbestilte materialer, hvis det kan lade sig gøre, uden at lånerne opholder sig i lokalerne, og hvis det kan ske forsvarligt i forhold til værnemidler og afstand. 

De muligheder har mange biblioteker nu åbnet for - nogle for enten ind- eller udlån, andre for begge dele. Mens det nogle steder foregår inde på selve biblioteket, fx via en ensrettet sluse, har man fx i Furesø monteret automater på flere biblioteker, hvor brugerne døgnet rundt kan aflevere deres bøger og andre materialer. 

Derudover kan man på mange biblioteker bestille en læsepose, hvor personalet blander en pose med fx krimier, historiske romaner eller billedbøger til børn i forskellige aldersgrupper. Typisk tilbydes daginstitutionerne tilsvarende bogposer.

Klubber online

Desuden afholder flere biblioteker nogle af deres planlagte arrangementer online. I Guldborgsund er en rocklytteklub fx flyttet til Teams, hvor brugere gratis vil kunne få et link til at høre musiknumre udvalgt af en bibliotekar.

I Svendborg tilbyder bibliotekarerne to gange en halv times bogsnak hver uge på Teams med bogtips og inspiration, og en læseklub for børn og unge mødes en gang om ugen. Også en strikkecafé er gået online.

Kommunens børnebibliotekarer har gang i en maraton af digitale biblioteksorienteringer, hvor de anbefaler både fysiske og digitale bøger til skoleelever i 3.-6. klasse. På Facebook og Instagram har bibliotekarerne været i dialog med især forældre om alderssvarende læsetips, og her giver biblioteket også dagligt ideer til, hvordan børnene kan gøre gode gerninger og på den måde bidrage til Danmarks Indsamlingen på lørdag, oplyser kommunen.

Flere digitale lån

Endelig har en række kommuner taget bestik af det større behov for digitale udlån og har udvidet det antal lån, borgerne har adgang til på fx eReolen.

Antallet af udlån på eReolen nåede i 2020 op på 6,5 millioner, hvor det året før var 4,8 millioner, viser en optælling, som Mediawatch har lavet. Begge årene var udlånet af lydbøger 50 pct. højere end udlånet af e-bøger.

Under hele nedlukningen har det været tilladt for bibliotekerne at udlåne til forsknings- og undervisningsbrug for både forskere, undervisere, studerende og elever.