Det bygger på forældede tal, når Venstre i udligningsreformforhandlingerne vil skære i tilskuddet til kommuner med mange udlændinge. Det skriver Politiken onsdag.
Blandt andet Københavnsområdet, Aarhus og Odense står til at miste penge, fordi det er vurderingen, at de overkompenseres for deres udgifter til gruppen af udlændinge. S-regeringen har foreslået en mindre beskæring af tilskuddet, men har siden accepteret et krav fra Venstre om en halvering af den samlede pulje, der i dag beløber sig til 5,2 mia. kr.
Verden ser anderledes ud
Imidlertid bygger den faglige analyse bag beslutningen primært på tal helt tilbage fra 2010. Dermed har analysen ikke nødvendigvis længere samme hold i virkeligheden, siger professor i kommunaløkonomi Kurt Houlberg fra Vive. Han er medforfatter til den analyse, der ligger til grund.
- Verden ser meget anderledes ud nu end i 2010. Derfor afspejler vores rapport ikke nødvendigvis, hvordan virkeligheden ser ud i dag, siger han til Politiken.
I 2018 anbefalede det såkaldte Finansieringsudvalg under Økonomi- og Indenrigsministeriet, at udlændingetilskuddet blev halveret.
Men den rapport bygger på en analyse fra 2014. Den hedder ’Kommunale udgifter på udlændingeområdet’ og blev udgivet af Kurt Houlberg og en kollega på det hedengangne institut for kommuners og regioners analyse, Kora. Og Kora-analysen fra 2014 bygger primært på oplysninger om kommunernes udgifter på udlændingeområdet i 2010. Dermed har det faglige grundlag næsten et årti på bagen.
Flygtningestrøm kan have betydning
Det kan have stor betydning. Ikke mindst kan den store tilstrømning af flygtninge i 2015 have ændret billedet af kommunernes udgifter.
- Der er under alle omstændigheder ting, som vil se anderledes ud end i dag. Der er kommet flere udlændinge, og de har delvist en anden profil, siger Kurt Houlberg, der fremhæver, at mange er kommet fra Syrien og afrikanske lande.
Ifølge professoren er den bedste vurdering, at kommunernes nuværende udgifter er større end dengang i 2010.
- Udgifterne til udlændinge vil selvfølgelig være steget. Men det er svært at sætte tal på, hvor meget og hvad det betyder for integrationsudfordringerne, siger Kurt Houlberg.
Når politikerne skeler til analysen med tal fra 2010, er det naturligvis bedre end ingenting. Men en opdateret analyse havde været på sin plads, siger professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet til Politiken:
- Det er gamle data. Det er i et eller andet omfang problematisk. Man burde have lavet en grundigere analyse forfra. Man kunne trods alt bare have opdateret nogle analyser, sådan at den usikkerhed ikke have været der.
ibs
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.