Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Bertel Haarder letter adgangen for udenlandske SOSU-assistenter

'Svenskere og andre udlændinge' med den rette uddannelse skal have lettere ved at blive autoriseret som dansk SOSU-assistent

Udenlandsk uddannede får fremover lettere ved at få autorisation i Danmark som SOSU-assistenter. Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) ændrer reglerne for at bløde grænsehindringer op.

- Vi skal af med unødige grænsehindringer. Derfor skal vi heller ikke hindre, men tværtimod lette adgangen for svenske undersköterskor og andre med en kvalificeret uddannelse fra udlandet til at blive ansat som social- og sundhedsassistenter i Danmark. Det kan være med til at sikre, at der er tilstrækkelig arbejdskraft til rådighed for vores sundhedsvæsen, siger Bertel Haarder.

Ændringen har været anbefalet af det nordiske grænsehindringsforum, hvorfra Bertel Haarder fik inspiration, da han var minister for nordisk samarbejde.

Ændringen betyder, at udenlandsk uddannede frem over vil kunne få dansk autorisation som social- og sundhedsassistent med praktik inden for to ud af uddannelsens tre hovedområder: den kommunale pleje- og omsorg, hospitalspleje og -omsorg eller pleje og omsorg i psykiatrien.

Hidtil har kravet været praktisk erfaring inden for alle tre områder.

Ministerens initiativ indebærer umiddelbart, at omkring 70 svenskere og omkring 30 andre udlændinge, som har fået afslag på deres ansøgning om dansk autorisation som social- og sundhedsassistent, nu kan få deres autorisation.

Den teoretiske del af den udenlandske uddannelse skal fortsat - ud over almen lægemiddellære og medicinadministration - indeholde alle tre pleje- og omsorgsområder.

De nye regler er tråds i kraft med øjeblikkelig virkning.

mou