Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Bedre midtjysk samarbejde om multisyge

Bedre midtjysk samarbejde om multisyge

Regionshospitalet Silkeborg har åbnet Klinik for Multisygdom for patienter med flere kroniske medicinske sygdomme
9. MAJ 2012 11.45

MIDTJYLLAND: Patienter med flere kroniske medicinske sygdomme er komplekse at behandle. Eksempelvis kan det være, at medicinen for én sygdom har negativ indflydelse på en af de andre sygdomme. Samtidig vil patienterne ofte blive sendt frem og tilbage; fra én speciallæge tilbage til deres egen læge, og så derfra videre til den næste speciallæge, lyder det fra Hospitalsenhed Midt.

Ifølge Sundhedsstyrelsens opgørelser er antallet af kroniske patienter stigende, og der er derfor et behov for, at specialisterne inden for de enkelte sygdomme bliver bedre til at samarbejde tæt om multisyge patienter.

Det behov vil Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg nu imødegå med Klinik for Multisygdom. Klinikken er målrettet patienter med flere kroniske sygdomme, hvor der kan være problemer med samspillet mellem sygdommene.

- Denne type patienter har flere forskellige kroniske sygdomme, som kræver hver sin specialist. Og de kan nemt komme til at blive sendt frem og tilbage mellem deres egen læge og hospitalet. For at undgå det arbejder vi på tværs af de enkelte specialer, så eksempelvis en lungespecialist og en hjertespecialist indgår sammen i planlægning af patientens forløb. Det er rigtigt vigtigt, at den enkelte speciallæge ikke kun forholder sig til en enkelt af patientens sygdomme, fordi ændringer i behandlingen for én sygdom kan påvirke en af de andre sygdomme, forklarer ledende overlæge ved Diagnostisk Center, Ulrich Fredberg.

Én læge - én indgang
Klinik for Multisygdom har blandt andet en farmaceut, der som det første, når patienten er henvist fra sin egen læge, gennemgår patientens samlede medicinliste for at skabe et overblik over, om de forskellige typer medicin har indflydelse på hinandens virkning.

Derudover vil patienten få tildelt en kontaktlæge, som vil være fast tilknyttet patienten. På den måde vil patienter, der ellers har oplevet mange forskellige indgange til hospitalet, nu i stedet have én kontaktperson, som står for at vurdere, hvilke øvrige specialister skal inddrages undervejs.

Specialister og kontaktlæge holder konference i fællesskab, hvor de sammen lægger en plan for patientens forløb, som også patientens egen læge får.

Ny tilgang til multisyge
Fra patienten kommer på hospitalet, og til der ligger en plan hos den praktiserende læge, går der kun 1-2 dage, og det vil give en stor forbedring af de forløb, som multisyge patienter ellers typisk har.

- Med den nye klinik ændrer vi på vores tilgang til patienter med multisygdom på samme vis, som vi har ændret på rigtigt mange andre patientforløb i Diagnostisk Center. I stedet for at have høje mure mellem de enkelte specialer, så vil vi gerne bryde dem ned, så specialisterne arbejder sammen på tværs. Det er patienten, der skal være omdrejningspunktet, og ikke det enkelte medicinske speciale, understreger Ulrich Fredberg.


Foto: Colourbox