Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Analyseberedskab presses af flere test

KORT NYT10. MAJ 2020 14.44
TEMA: Corona

Flere og flere testes for coronavirus i disse uger, og det lægger et pres på de bioanalytikere, som står for at analysere testene. Ud over at der er flere test at analysere, så betyder den gradvise genåbning af samfundet, at meget af det ekstra mandskab, som har hjulpet til på sygehuslaboratorierne, er på vej tilbage til deres normalt arbejde. Det gør ifølge Martina Jürs, der er formand for fagforeningen Danske Bioanalytikere, at der ikke længere er personale nok til at analysere langt flere test.

Travlheden på sygehuslaboratorierne viser sig i øjeblikket i de lange svartider. De 48 timer, som ellers er målet, overskrides ofte. Indimellem går der fire til fem døgn længere, lyder det. Det tager normalt fem timer at analysere en podning. Når sygehuslaboratorierne ikke har nogen mulighed for at sætte tempoet op, er der en risiko for, at de testede når at blive smittet, mens de venter på svar.

- Konsekvensen er jo, at der kan blive længere svartider, og det skaber forståeligt nok frustrationer i befolkningen. For de skal faktisk, fra de er testet, til de får svar, være i karantæne. Jo længere tid der går i den periode, frygter jeg, at folk ikke overholder karantænen. Og samtidig risikerer vi at lægge laboratorierne ned ved at teste raske borgere, siger hun.

Ritzau / eo