Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Sofie Valbjørn (S) genopstiller ikke ved KV21.
Foto: Ole Joern, Ritzau Scanpix

Alternativets eneste borgmester genopstiller ikke

Borgmester på Fanø, Sofie Valbjørn, genopstiller ikke ved kommunalvalget i november.
10. JAN 2021 15.06
TEMA: KV21

Fanø Kommune skal have ny borgmester ved det kommende kommunalvalg. Borgmester Sofie Valbjørn, der er Alternativets eneste borgmester på landsplan, genopstiller ikke. Det skriver TV Syd, JydskeVestkysten og Sofie Valbjørn selv i et Facebook-opslag.

Det skyldes den politiske kultur i byrådet på Fanø, som Valbjørn ikke synes, hun kan trække i sin retning. Her er man i for høj grad optaget af egne og egne vælgeres interesser fremfor fællesskabets, og det er ikke den måde, hun selv vil arbejde på. Efter tre år konkluderer hun, at det ikke er lykkedes at rykke "en millimeter" på den politiske bane i byrådet.

- Jeg står alene med den måde, jeg vil lave politik på, siger hun til JydskeVestkysten.

Egen magt fremfor politisk indhold

Begrundelsen fører tilbage til forhandlingerne om borgmesterposten ved KV17, hvor lokallistens Kristine Kaas Krog stod til at blive borgmester med et snævert flertal, hvor Valbjørn var iblandt. Da hun efter 14 dages forhandlinger skiftede side og blev støttet af det tidligere mindretal, kunne hun selv sætte sig i borgmesterstolen.

- Jeg oplever, at de tendenser, jeg så under konstitueringen dengang, og som fik mig til at skifte side, hvor man mere var optaget af sin egen magt end af politisk indhold, er fortsat i byrådsarbejdet, siger hun til JydskeVestkysten.

Til TV Syd uddyber hun, at hun udover at gøre sin borgmesterperiode færdig og stadig vil arbejde for at trække politikken i sin retning, skal finde ud af, hvor hun kan bruge sine erfaringer. Hun har fx orlov fra en stilling som konsulent i Esbjerg Kommune og nævner, at hun stadig brænder for den grønne omstilling.

Tumultarisk tid

Valbjørn har ligeledes repræsenteret Alternativet i en særdeles tumultarisk periode for partiet. I forbindelse med folketingsvalget i 2019 gik Alternativet tilbage og måtte nøjes med fem mandater. Partistifter Uffe Elbæk meddelte samme år, at partiet skulle have en ny politisk leder. Efter et kampvalg blev tidligere folketingsmedlem Josephine Fock valgt som leder og trådte til i februar sidste år.

Det skabte ramaskrig internt i partiet. Valget af Fock blev begyndelsen på en voldsom uro blandt partimedlemmer i og uden for Folketinget. Blandt andet blev Fock anklaget for krænkende adfærd, da hun sad i Folketinget fra 2015 til 2018. Kaosset kulminerede kort før coronaens ankomst til Danmark, da fire ud af partiets fem folketingsmedlemmer meldte sig ud af partiet for at blive løsgængere. Herunder medstifterne Uffe Elbæk og Rasmus Nordqvist. I dag er Torsten Gejl Alternativets eneste medlem af Folketinget.

Fock trådte selv tilbage som politisk leder efter knap et år på posten. Da Fock trak sig, udtalte hun i en pressemeddelelse, at det havde været for "svært at samle partiet". Alternativet har endnu ikke valgt ny leder. Franciska Rosenkilde, som er Alternativets kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, har meldt sig til posten.

eo

Efter længere overvejelser har jeg besluttet, at jeg ikke genopstiller til Byrådet på Fanø ved kommunalvalget i november...

Posted by Sofie Valbjørn on Saturday, January 9, 2021