Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Ærø beholder sin telemedicinske hospiceplads

Siden 2018 har ti døende og alvorligt syge patienter brugt pladsen.
3. JUN 2020 8.59

SYDDANMARK / ÆRØ: Døende og alvorligt syge patienter på Ærø har det seneste halvandet år haft adgang til Danmarks første og hidtil eneste telemedicinske hospiceplads. I alt ti patienter har benyttet pladsen, som har været oprettet som et forsøg. På baggrund af en evaluering ser det nu ud til, at hospicepladsen bliver permanent, oplyser Region Syddanmark.

Indtil 2. november 2018, hvor Ærøs telemedicinske hospiceplads blev indviet, måtte døende og alvorligt syge ærøboere hele vejen til Svendborg, hvis de ville modtage specialiseret palliativ behandling på et hospice – cirka en times sejlads fra familie og venner.

Men siden Ærø har fået Danmarks første telemedicinske hospiceplads, har i alt ti patienter valgt at benyttet pladsen, som er placeret på sygehuset i Ærøskøbing. Det er Odense Universitetshospital, Hospice Sydfyn, Ærø Kommune og Sygehusenheden Ærø, der samarbejder om hospicepladsen.

Regionens udvalg for det nære sundhedsvæsen lægger op til, at hospicepladsen, som hidtil har været et forsøg, nu gøres permanent.

Hospicepersonale vejleder via video

Der lægges op til, at omkostningerne ved hospicepladsen bliver en del af den almindelige drift – dog under den forudsætning, at antallet af patienter og længden af patienternes ophold ikke ændrer sig væsentligt.

Hospicepladsen på Ærø er indrettet på sygehusets gamle fødestue. Stuen ligner på mange måder en almindelig hospiceplads, bortset fra at der er opstillet en 75 tommer skærm med direkte videokontakt til Hospice Sydfyn i Svendborg og Det Palliative Team på Odense Universitetshospital, OUH.

Det betyder, at patienten, de pårørende og det sundhedsfaglige personale på Ærø kan rådføre sig med det specialiserede palliative personale på Hospice Sydfyn og på OUH. Behandlingen bliver altså udført af personalet på Sygehusenheden Ærø, men det sker under vejledning fra blandt andet hospicepersonalet.

ka