Af Thomas Jensen
- Man flytter rundt på pengene, så et beløb, der hidtil har været fast per borger - 'grundbeløbet' - nu skal supplere den eksistende betaling per patient, dvs. øge dette beløb med, hvad der før var et fast grundbeløb, forklarer professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen.
- Tanken er, at dette større beløb skal give kommunerne et større incitament end hidtil. Efter min mening er det narreværk og mangel på elementær økonomiforståelse. Ændringen betyder reelt set ikke noget. Problemet er ikke størrelsen af det økonomíske incitament, men at kommunerne ikke kontrollerer fx genindlæggelser. Det gør de praktiserende læger, som kommunerne ikke kan 'instruere' til bestemte handlinger.
Da sundhedspakken blev offenligtgjort i sidste uge, var KL's formand positivt indstillet på ændringen i den kommunale medfinansiering.
- Grundlæggende er det fornuftigt at styrke kommunernes incitamenter til at forebygge. Navnlig der, hvor forebyggelse kan lette presset på det behandlende sundhedssystem i regionerne. Det vil vi gerne i dialog med regeringen om, sagde KL's formand Erik Fabrin (V).
- Vi ser frem til en medfinansiering, der sikrer, at der kommer flere penge til den forebyggende indsats, i takt med at forebyggelsens effekter på behandlingssystemet viser sig, sagde han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.