Advokatfirma dømt inhabil i undersøgelse af udbytteskat

Honorar annulleret og fire advokater får bøde for interessekonflikt.
23. JUN 2021 13.18

Advokatfirmaet Bech-Bruun må vinke farvel til et honorar på 4,4 mio. kr. og pålægges derudover at sagsomkostninger på en mio. kr. Oveni er fire af firmaets advokater hver idømt en bøde på 10.000 kr., alt sammen fordi firmaet og advokaterne havde både Skatteministeriet og den tyske North Channel Bank som klienter i samme sag, fremgår det af en dom i Østre Landsret i dag.

For Skatteministeriet gennemførte Bech-Bruun, hvad der blev beskrevet som en uvildig undersøgelse af sagerne om uretmæssig udbetaling af refusion for udbytteskat. En af aktørerne i denne svindel var den tyske bank, som advokatfirmaet havde rådgivet om risikoen for erstatning og straf som følge af sagen.

Advokatnævnet kaldte det for et par år siden i strid med god advokatskik, at Bech-Bruun ikke orienterede Skatteministeriet om sin dobbeltrolle. Ifølge nævnet burde advokaterne have vidst, at der var en interessekonflikt. Dagens landsretsdom stadfæster afgørelsen fra Advokatnævnet.

Sagen om udbytteskat skriver sig helt tilbage til 2015, da daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) slog alarm om formodet svindel med refusion af udbytteskat. Statskassen blev lænset for samlet 12,7 mia. kr.

Efter inhabilitetssagen venter et meget større retsopgør mellem advokatfirmaet og Skatteministeriet. Skatteforvaltningen vil have Bech-Bruun til at betale 1,2 mia. kr. på grund af rådgivningen af den tyske bank. Den sag er endnu ikke kommet for retten.

Bech-Bruun og de fire advokater anker dagens landsretsdom, oplyser chief executive partner i Bech-Bruun Steen Rode i en mail til Ritzau.

Ritzau / mk

Tilføjelse 14.40 om, at dommen ankes.