
AARHUS: Aarhus Kommune beder nu politiet om hjælp i spørgsmålet om, hvorvidt tavshedspligten kan være overtrådt i forbindelse med prøveforløb på Søndervangskolen. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.
En uvildig undersøgelse af blandt andet prøveforløb på skolen fra rådgivningsvirksomheden Pluss Leadership, der blev afleveret sidste uge, peger på, at tavshedspligten i forbindelse med offentliggørelse af prøvefag før tid kan være overtrådt. Tavshedspligten er fastlagt i Folkeskoleloven og en overtrædelse vil være i strid med Straffeloven.
- Som undersøgelsen afdækker, så tyder noget på, at nogen har overtrådt tavshedspligten i forbindelse med offentliggørelse af prøvefag før tid. Undersøgelsen peger dog ikke på enkeltpersoner. Derfor har vi nu overladt sagen til politiet med henblik på at få en vurdering af, om der er grundlag for at indlede en efterforskning, siger Martin Østergaard Christensen, direktør for Børn og Unge.
"Overvejende sandsynligt" at oplysninger er videregivet
Ifølge undersøgelsen lader det til at være "overvejende sandsynligt, at oplysninger om prøvefag er givet videre før tid”, og det fremgår, at den tidligste fortælling daterer tilbage til 2009. Det er de forhold, som kommunen nu har bedt politiet om en vurdering af.
Viser det sig, at der er sket brud på tavshedspligten, vil straffen være bøde eller i værste fald fængsel indtil seks måneder med mulighed for en skærpelse på op til to års fængsel, hvis det strafbare forhold er begået "med forsæt til at skaffe sig eller andre uberettiget vinding".
I forhold til spørgsmålet om en eventuel strafskærpelse har juraprofessor ved Aalborg Universitet Sten Bønsing tidligere udtalt til DK Nyt, at det vil kunne overvejes, om elevernes bedre karakterer kan være en form for vinding. Desuden om det være en skærpende omstændighed, hvis det er sket for at "skolen bon'er bedre ud".
- Det kan også nemt bliver vurderet til, at det bare er for at hjælpe børnene. Og om det så vil opfylde bestemmelsen om strafskærpelse er svært at sige, siger han.
Undersøgelsen slår ikke fast, hvem der i givet fald har brudt deres tavshedspligt, men uanset om det er ledelse eller lærere, kan de risikere straf.
For børnenes skyld
Efter at have forholdt sig tavst under hele forløbet, stod den tidligere skoleleder Rani Hørlyck i sidste uge frem og tog afstand fra beskyldningerne om bevidst snyd. Hun forholdt sig også til den kritik, der har været af ledelsesstilen og arbejdsmiljøet på skolen, samt beskyldninger om at ledelsen skulle have forsøgt at få skolen til at fremstå som et "glansbillede" i offentligheden.
Det afviste hun og betonede, at hun altid har sat børnene først. Det fremgår da også af undersøgelsen, at den retning, den tidligere skoleleder tidligt udstak, havde overskriften ”Børnene forrest i ALT, hvad vi gør”.
I forhold til rapportens øvrige vurderinger oplyser kommunen, at der vil blive fulgt op på skolen, i forvaltningen og i forhold til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Ingen af de øvrige forhold vedrører eventuelle overtrædelser af loven.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.