AABENRAA: Det kommunale system er sædvanligvis indrettet således, at hjælp og tilbud til unge er organiseret i forskellige forvaltninger, ofte på forskellige adresser og nogle gange opdelt efter den unges alder, bopæl, situation og problem. Det betyder, at vi risikerer at 'tabe' nogle af
de - især udsatte - unge, siger borgmester Tove Larsen (S).
Det laver Aabenraa Kommune nu om på. Systemet tilrettes den unge, og ikke omvendt.
Uddannelsesvejledere, jobkonsulenter og socialrådgivere med hver deres specialviden skal så vidt muligt samles under samme tag. Det er primært medarbejdere i skoleforvaltningen, socialforvaltningen, Jobcentret og Ungdommens Uddannelsesvejledning, der samles i ungeindsatsen og etableres som en tværgående bjælke i den administrative organisation.
På den måde får den unge kun én indgang til kommunen, uanset om det handler om uddannelse, sociale forhold, beskæftigelse, sygdomsproblemer eller - for nogles vedkommende - det hele på én gang.
Aabenraa Kommune har siden 2007 deltaget i projekt Ungdomsuddannelse til Alle, og en række skibe er sat i søen for at få flere unge i gang med, og gennemføre, en ungdomsuddannelse. Der er blandt andet oprettet akut-klasser, en hjemmeside med information om tilbud til unge, et rusmiddelprojekt samt et projekt om trivsel og ungdomsmiljø på uddannelsesinstitutionerne. Med den forstærkede ungeindsats kigger man nu også ind ad i eget system.
Uddannelsesråd
Målgruppen for Aabenraa Kommunes ungeindsats er de 15 til 29-årige, og der bliver tale om en helhedsorienteret indsats, der fokuserer på uddannelse, arbejdsmarked, social inklusion og sundhed. Der er brug for en tværfaglig og tværsektoriel indsats, der involverer mange dele af kommunen og de statslige og private aktører. Derfor sætter Aabenraa Kommune sig i spidsen for et samarbejde, der skal samle aktørerne på området i et uddannelsesråd.
Uddannelsesrådet skal have deltagelse af repræsentanter fra de statslige ungdomsuddannelser, kommunen og politiet, de faglige organisationer og erhvervslivet.
- Selv om ungdomsuddannelse er et statsligt anliggende, er det nødvendigt, at vi tager teten nu. Der er mange og forskellige årsager til at de unge dropper ud af uddannelserne, eller slet ikke får begyndt. Og selvom de kommer ud i ufaglærte jobs, så er de som regel de første, der ryger ud, når virksomheder må afskedige medarbejdere. Mange er ikke medlem af en A-kasse, og så står den på kontanthjælp, der jo er med til at belaste kommunens økonomi, siger borgmester Tove Larsen.
- Sammen med erhvervslivet kan vi for eksempel målrette indsatsen efter de behov, som virksomhederne peger på at have, når krisen engang er overstået.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.