Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

A-kasserne støtter 6-byernes beskæftigelsesudspil

A-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke vil meget gerne indgå i et tættere samarbejde med kommunerne, som 6-byerne foreslår i deres beskæftigelses-udspil. Den helt rigtige vej, mener AK-Samvirke
24. MAJ 2011 20.09

Beskæftigelsesindsatsen skal styrkes gennem et tættere og stærkere samarbejde mellem a-kasser og jobcentre. Det er et af fire temaer, der skal styrke og forny beskæftigelsespolitikken i et nyt udspil fra 6-byerne, som er landets største bykommuner.

- Vi vil gerne i dialog med a-kasserne om, at de kan få mulighed for at tage en større del af tjansen, som man har gjort i København. Hvis vi kunne få løsnet regelsættet lidt op, ville der være en masse områder, hvor man kunne lave aftaler, som ville gøre indsatsen mere effektiv, siger Ib Dam Schultz, direktør for Borger & Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune, som er en af 6-byerne, til Altinget.dk.

Han peger overfor Altinget.dk på, at a-kasserne kan overtage en del af de samtaler, som i dag bliver holdt i kommunerne, for eksempel samtaler om den lediges ret og pligt til at deltage i tilbud.

Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke, hilser i en pressemeddelelse kommunernes invitation velkommen:

- Det er glædeligt, at kommunerne på linje med a-kasserne kan se fornuften i at få et tættere samarbejde. Det understreger, at et tæt samarbejde mellem jobcentrene og a-kasserne er en afgørende forudsætning for at beskæftigelsesindsatsen er både effektiv og smidig, siger Verner Sand Kirk og fortsætter:

- Det er sund fornuft, at a-kasserne med deres indgående kendskab til de kompetencekrav, der er til deres medlemmer, har ansvaret for vejledning og samtaler med de ledige f.eks. i de første seks måneder. Det betyder, at kommunerne kan koncentrere sig om at sikre ordentlige job og uddannelsestilbud til de ledige. Samtidig får de frigjort ressourcer til at hjælpe de ledige, der har sværere ved at komme i job igen, fordi de måske har andre problemer.

AK-Samvirke har allerede sat mange samarbejder i gang
AK-Samvirke har i flere år arbejdet med at stable forskellige typer af samarbejder mellem bl.a. jobcentre, a-kasser og beskæftigelsesregioner på benene. Chefkonsulent i AK-Samvirke, Ebbe Sommer Hansen, forklarer, at der ligger et stort potentiale, men at lovgivning og regler ofte er barrierer:

- Det kan f.eks. være i forhold til forebyggende indsatser eller tidligere indsatser. Det kan også være i forhold til de systematiske samtaler i ledighedsforløbet og samarbejdet om særlige grupper, som f.eks. sygemeldte ledige, unge, ældre eller de ledige som er på vej til at miste dagpengene. Det er dog ofte regler, lovgivning og procedurer, som er barrierer for at samarbejdet kan nå deres fulde potentiale til glæde for de ledige, siger Ebbe Sommer Hansen.

mou