Fremover skal der ringes 113 efter lægevagten
Foto: Claus Bonnerup, Ritzau Scanpix

Fremover skal der ringes 113 efter lægevagten

Som en del af forslaget til sundhedsreform skal der fremover ringes 113 til lægevagten ved ikke-livstruende sygdom. 112 skal fortsætte ved akut livsfare.
16. JAN 2019 14.05

Regeringen vil oprette et nyt landsdækkende lægevagtnummer, 113, ved ikke-livstruende sygdom. Det fremgår af udspillet til en sundhedsreform. Der skal fortsat ringes 112, når der er akut livsfare, fremgår det af udspillet.

- Sundhedsstyrelsen anbefalede i 2007, at der indføres et landsdækkende telefonnummer, som erstatter de nuværende indgange, men regionerne har ikke ført anbefalingen ud i livet, lyder det.

Regeringen vil med det nye nummer gøre det mere overskueligt for borgeren, når han eller hun rammes af sygdom eller kommer ud for en ulykke. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil have, at alle skal kende nummeret på lægevagten, som fremover altså bliver 113.

- Hvis man ser i fire af regionerne, er det (nummeret, man skal ringe til, red.) lægevagten, og i hovedstadsområdet er det 1813. 

- Fremover skal der være ét lægevagtsnummer i hele Danmark, og det bliver Sundhedsvæsen Danmark, der får opgaven med at sørge for, at man får ordentlig og kvalificeret hjælp i hele landet. I stedet for at man opfinder et system fem steder, siger hun.

Det er endnu ikke afklaret, om det bliver læger eller sygeplejersker, der kommer til at tage telefonen, når borgere ringer til 113, og nu 'vil der pågå et arbejde'.

- Ligesom vi kender 112 og ved, at det er akuthjælp, så er der nok ikke særligt mange, der ved, hvad nummeret til lægevagten i Region Midtjylland er, hvis de er på ferie i det vestjyske. Eller hvis man er på ferie i København, hvilket nummer man ringer på herovre. 

- Det er vigtigt, at man kender lægevagtens nummer i hele landet. Det bliver 113, så vi sikrer den tryghed, at man altid ved, at man kan få hjælp landet over, siger Ellen Trane Nørby. 

Ritzau / ibs

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt