Pesticidaftale: Sprøjteforbud nær vandboringer tidligst i 2022
Foto: Peter Marling. Ritzau Scanpix

Pesticidaftale: Sprøjteforbud nær vandboringer tidligst i 2022

Kommuner og vandselskaber får fire år til at finde lokale løsninger med landmænd.
11. JAN 2019 10.17

Det skal blandt andet være slut med at sprøjte nær drikkevandsboringer, og grundvandet skal undersøges for en række nye stoffer, lyder det i en aftale, miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) netop har indgået  i Folketinget om at sikre rent drikkevand.

Men et egentligt sprøjteforbud i de såkaldt boringsnære beskyttelsesområder kan tidligst komme på tale i 2022. Kommunerne får i første omgang frem til og med 2022 mulighed for, sammen med landbruget, at finde lokale løsninger for at stoppe brugen af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder.

Hvis kommuner og vandselskaber ikke er kommet i mål i 2022, er aftaleparterne enige om at gennemføre et generelt forbud mod sprøjtning.

Aftalen er en tillægsaftale til Pesticidstrategi 2017-2021 og er indgået med aftaleparterne Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF.

Grundvand skal screenes for langt flere stoffer
Aftaleparterne er også enige om at afsætte midler til en omfattende screening af grundvandet. Der dukker fra tid til anden nye stoffer op, som man ikke før har testet for eller været opmærksom på. Med aftalen testes grundvandet for langt flere stoffer. 

Den nye aftale indeholder også initiativer om at undgå resistens, mindske pesticidforbruget ved hjælp af godt landmandskab og et forbud mod salg af stort set alle koncentrerede pesticider til private. Der ændres ikke ved pesticidafgiften og målsætningen for pesticidbelastning.  

- Vi har aftalt, at det fremover stort set kun skal være muligt for private forbrugere at købe pesticider, der er opblandede og klar til brug. Vi forbyder derfor salg til private af de koncentrerede midler, der indeholder fx glyphosat. På den måde undgår vi, at private spilder store mængder pesticider på jorden eller får koncentrerede midler på sig ved opblanding, siger Konservatives miljøordfører Erik Lund.

- Jeg har lagt vægt på, at landmændene har indflydelse på, hvordan og under hvilke betingelser, deres jord omkring vandboringer gøres sprøjtefri, så kommunerne og vandselskaberne lægger sig i selen for at indgå frivillige aftaler og kun tyr til lokale forbud i de tilfælde, hvor det ikke er muligt, siger Venstres miljøordfører Erling Bonnesen.

Der er afsat 51 mio. kr. til initiativerne i pakken.

Se faktaark om den nye aftale og hele aftaleteksten.

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt