Kritik: Politiet står i vejen for bande-exit
Foto: Ritzau Scanpix

Kritik: Politiet står i vejen for bande-exit

Hvis politiet var mindre involveret i exit-programmerne, ville flere opsøge dem, lyder det fra både eksperter og tidligere bandemedlemmer
13. DEC 2018 10.48

Politiet spiller en alt for stor rolle i de exit-programmer, som skal få folk ud af bande- og rockermiljøet. Det mener både flere eksperter og en række tidligere bandemedlemmer, som kommunen.dk har talt med.

Eftersom de kriminelle i årevis har brugt energien på at løbe fra politiet, falder det dem ikke ligefrem naturligt nu at skulle stole på dem, lyder det fra professor Line Lerche Mørck, der forsker i bande-intervention på DPU, Aarhus Universitet.

- Det, at politiet er med til at stå for det, giver risiko for, at politiets rolle som efterforsker er med til at holde folk ude af exit-programmerne i langt højere grad, end hvis det var forankret primært i en kommune eller en NGO, siger hun.

Tina Wilchen Christensen, som er ph.d. i social psykologi og forsker i ekstremisme, oplever, at NGO’er og organisationer udelukkes fra at deltage i exit-programmerne. Det gør, at Danmark er det land, som klarer sig dårligst i Norden, når det handler om at få rockere og bandemedlemmer i exit.

- Det virker helt til grin på mig, at man i Danmark ikke lytter til den erfaring, man har fra andre lande, at man ikke lytter til personer, som har været i systemet selv, at man ikke lytter til praktikere eller til forskere. I stedet fastholder man bare, at i Danmark skal det død og pine være politiet, som står for exit-programmerne, og vi forskere kan simpelthen ikke trænge igennem med vores viden, siger hun.

rp / ak

Abonnenter på kommunen.dk kan læse artiklen her.Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt