Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Antal smittede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge.
Foto: Statens Serum Institut

99 nye smittede - flest i København

38 kommuner har nye smittede det seneste døgn. Kun fire ligger over kritisk grænse. Især unge bliver smittet.
1. SEP 2020 14.45
TEMA: Corona

99 personer er testet positiv med covid-19 det seneste døgn. Det viser dagens tal fra Statens Serum Institut.

De 99 er bredt fordelt over hele landet - ikke færre end 38 kommuner har registreret nye smittede siden mandag. Til gengæld er ingen kommuner længere særligt hårdt ramt.

De største antal nye smittede siden i går er: 

  • 30 i København
  • 8 i Odense og Aarhus
  • 6 i Silkeborg
  • 3 i Høje-Taastrup

Resten har færre eller slet ingen.

Tager man hensyn til kommunestørrelser og sammenligner antallet af nye smittede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge, ligger nu fire over de kritiske 20 (se reelt antal smittede i parentes):

  • Nordfyn 27,0 (8)
  • Ikast-Brande 21,8 (9)
  • Frederiksberg 20,2 (21)
  • Hjørring 20,2 (13)
Endnu en smittet er død

En smittet person er afgået ved døden siden i går, mens antallet af indlagte er faldet med tre til 20. Der er fortsat fire indlagt i respirator på intensiv afdeling, de befinder sig alle i Region Hovedstaden.

I Region Midtjylland er de midlertidige besøgsrestriktioner på hospitalerne ophævet fra i morgen onsdag, oplyser regionen.

I Nordfyn er der konstateret smitte blandt forældre i to af kommunens børnehuse og hos en bruger på et beskyttet værksted, oplyser kommunen.

I Ikast-Brande kan et par af de smittede relateres til et udbrud på Silkeborg Højskole og andre formentlig til en fest, oplyser kommunen.

I ingen af kommunerne har Styrelsen for Patientsikkerhed set nogen grund til at indføre besøgsforbud eller andre indskrænkninger.

Hver fjerde er mellem 20 og 29 år

I den seneste uge har 27 pct. af de nye tilfælde tilhørt aldersgruppen 20-29 år, selvom gruppen kun udgør 12 pct. af befolkningen, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.

Tilsvarende tegner de 10-19-årige sig for 19 pct. af tilfældene, selv om de kun udgør 12 pct. af befolkningen. Derimod er der kun halvt så mange tilfælde i gruppen af ældre over 60 år som forventeligt i forhold til gruppens størrelse.

I København er smitten let stigende, og her har næsten 39 pct. af de 88 tilfælde en seneste uge tilhørt aldersgruppen 20-29 år. Gruppen udgør ellers kun 25 pct. af befolkningen.

Unge har flere kontakter

- Der kan være flere årsager til det, blandt andet at unge har flere kontakter i det daglige end andre aldersgrupper. Hvis man skal undgå opblussen, er det vigtigt, at man på uddannelsessteder er opmærksom på rengøring af kontaktflader, at holde fysisk afstand og give de studerende let adgang til god håndhygiejne, siger Tyra Grove Krause, afdelingschef og overlæge ved Statens Serum Institut (SSI).

At de unge er overrepræsenteret blandt de nye smittede, kan være en forklaring på, at antallet af indlagte er forholdsvist lavt, mener professor og ledende overlæge Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital.

- Det er en anden befolkningsgruppe, som coronavirus spreder sig iblandt end i foråret, hvor det mere var ældre og personer med kroniske sygdomme. Vi ved, at børn og unge får et mildere forløb med coronavirus end de sårbare grupper, siger han til Ritzau.