Robot genoptræner sengeliggende patienter
Robotten Robert
Foto: Life Science Robotics

Robot genoptræner sengeliggende patienter

En robot kan hjælpe sengeliggende patienter med genoptræning og sygeplejersker med tunge løft
18. OKT 2018 9.45

På Odense Universitetshospital og snart på Aalborg Sygehus, Hobro Rehabiliteringscenter og i Aarhus Kommune testes verdens første genoptræningsrobot til sengeliggende patienter. Tanken er, at den fremover skal bidrage til at reducere patienters komplikationer og lette sygeplejers arbejde med genoptræning.

- Vi kan hjælpe patienter, som ellers kunne risikere at få flere komplikationer, og dermed være bundet længere end nødvendigt til sengen. Samtidig giver vi sygeplejersker, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale et bedre arbejdsmiljø med færre tunge løft, siger sygeplejerske og initiativtager til robotten Carina Lykke Jensen.

Den fungerer ved, at en sygeplejerske viser en bestemt bevægelse, den så kopierer for at træne patienten. Robotten gentager derefter bevægelsen et indtastet antal gange, og den stopper, hvis patienten gør modstand. Robotten kan fx bruges til at træne patienter i koma, så de har større chance for at undgå komplikationer. Den kan ligeledes passe behandlingen ind i patientens skema og har hjul, sådan at den ruller hen til de sengeliggende patienter.

Hos sengeliggende patienter er genoptræningen ifølge Carina Lykke Jensen en fysisk krævende opgave med mange ensformige og gentagne bevægelser af patientens arme og ben, og den proces skal robotten altså kunne lette for sygeplejerskerne.

Idéen kommer fra et dansk par, Carina Lykke Jensen og Lasse Thomsen, som er henholdsvis sygeplejerske og robotfabrikant og iværksætter. Virksomheden, der har programmeret robotten, Life Science Robotics, arbejder nu på, at den også kan hjælpe lammede mennesker med at genopbygge forbindelse mellem hjerne og lemmer ved bevægelse af den lammede kropsdel.

eo