Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Regelbruddet er sket, selvom kontrakterne hvert år har oversteget de lovpligtige tærskelværdier for, hvornår en opgave skal sendes i offentligt udbud.
Foto: Foto: Norddjurs Kommune/Pressefoto

Borgmester om ulovlige millionkontrakter: Udbudsreglerne generer den sunde fornuft

I årevis har Norddjurs Kommune sendt store ordrer direkte videre to private virksomheder i strid med udbudslovgivningen
13. SEP 2018 9.25

NORDDJURS: I flere år har Norddjurs Kommune i strid med lovgivningen indgået store millionkontrakter med to private rengøringsfirmaer, uden at andre leverandører har fået mulighed for at byde på opgaverne.

Det viser en række dokumenter, som kommunen.dk har fået aktindsigt i.

Siden 2015 har kommunen indgået kontrakter til lidt mere end 17 mio. kr. med de to virksomheder Activ Rengøring og Forenede Service, uden at rengøringsopgaverne forinden blev sendt i offentlige udbud. Regelbruddet er sket, selvom kontrakterne hvert år har oversteget de lovpligtige tærskelværdier for, hvornår en opgave skal sendes i offentligt udbud.

- Det kan man selvfølgelig ikke. Det er kun i nødretslignende tilstande, at man kan købe ind uden udbud, og der skal man have en rigtig god begrundelse. Det her er et eklatant og systematisk brud på udbudsreglerne, siger Jacob Georg Naur, advokat med speciale i udbudsret og partner hos Hejm Advokater.

Ekspert: Det er helt skørt
Norddjurs Kommune erkender regelbruddet og har for nylig ophævet en stor del af aftalerne. Planen er, at alle aftalerne med de to firmaer skal ophæves hurtigst muligt, hvorefter kommunen vil hjemtage alle rengøringsopgaver, lyder det. Borgmester Jan Petersen (S), mener dog, at sagen er et eksempel på, at udbudsreglerne generer 'de almindelige sund fornuft-betragtninger.'

- Udbudsreglerne er en måde at styre lokal, sund fornuft. Men det er klart, at vi skal overholde udbudsreglerne, og det her er jo ikke en bevidst omgåelse af udbudsreglerne, siger borgmesteren.

Udbudsretsekspert Jacob Georg Naur betegner sagen som 'et reelt systematisk brud på reglerne' og kaldet det 'helt skørt,' at kommunen ikke sendte opgaverne i udbud, fordi Norddjurs Kommune flere år i træk har overtrådt den lovpligtige tærskelværdi med mere end det dobbelte.

Abonnenter hos kommunen.dk kan læse hele historien her.