Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Minister: Klarhed om fravalg af skattelyleverandører på trapperne

Minister: Klarhed om fravalg af skattelyleverandører på trapperne

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) blev afkrævet svar på, hvordan regeringen vil imødekomme kravet fra en lang række borgmestre, der kræver lovhjemmel til at fravælge skattelyleverandører
10. MAJ 2017 13.40

Kommunerne og andre offentlige indkøbere kan inden sommerferien se frem til at få fingrene en vejledning, der skal skabe klarhed over om - og hvornår - man som indkøber, må fravælge skattelyleverandører.

- Jeg kan oplyse, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der varetager vejledningsopgaven omkring udbudsreglerne, inden sommerferien forventes at offentliggøre en vejledning om mulighederne for at stille krav på skatteområde, lover økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Svaret er givet til folketingsmedlemmet Claus Kvist Hansen (DF), der på baggrund af avisen Kommunens artikler om kommunernes brug af skattelyleverandører har stillet et mundligt § 20-spørgsmål til ministeren, om 'det er passende omgang med skatteborgernes penge, at kommunerne bruger 4,4 mia. kr. på leverandører med ejerskab i verdens værste skattelylande'.

Den omtalte vejledning, 'Skatteforhold i udbud', ser da også ud til at åbne op for, at de offentlige indkøbere ved visse former for udbud får mulighed for at fravælge, der eksempelvis ikke kan fremlægge land-til-land-regnskaber.

Det viser aktindsigt i det seneste udkast til vejledningen, som avisen Kommunen har modtaget.

Liste på vej
- Det er lovligt, at det offentlige udnytter muligheden for at efterspørge varer og ydelser, der leveres af virksomheder, som tager et samfundsmæssigt ansvar. En politik om fair skattepraksis kan – afhængigt af indholdet – have et indhold der kan betragtes som værende til gode for samfundet, skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i vejledningen.

Ministeren oplyste i forlængelse af Claus Kvist Hansens spørgsmål, at regeringen er i løbende dialog med Europa-Kommissionen om at se på skatteforhold i forhold til udbud.

- Der er arbejdet i EU i forhold til at opstille en liste over ikke-samarbejdende skattelylande, og det arbejde forventes afsluttet inden udgangen af i år, fortalte Simon Emil Ammitzbøll fra folketingssalen.

Svarene fra ministeren kommer umiddelbart efter, at 20 borgmestre kritiserer Folketinget for at nøle med løsninger, der kan sikre, at kommunerne ikke giver penge direkte til virksomheder, som sender pengene ud af landet i skattely.