
FOLKETINGET: Politikerne i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg nikkede og spurgte løs, da formænd og borgmestre fra Danmarks seks største byer, 6-byerne, i dag var på Christiansborg for at fremlægge deres forslag til ny beskæftigelsespolitik i Danmark, lyder det fra Esbjerg Kommune.
Efterfølgende var repræsentanterne fra de seks byer enige om, at de havde formået at så nogle frø, som kan vokse sig store efter næste valg. De gav hinanden håndslag på, at lige meget hvem, der vinder valget, vil de kæmpe videre for, at deres principper skal blive en væsentlig del af landets ny beskæftigelsespolitik.
Formanden for Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune fortæller, at de seks kommunernes ærinde er, at få Folketinget overbevist om, at de mange detaljerede krav til kommunerne er overflødige.
- Vi vi hver især i vores egne partier kæmpe for, at styringen af beskæftigelsespolitikken kommer til at handle mere om målet og mindre om proceskrav og tidsfrister.
Til mindste detalje
De seks storkommuner er trætte af det eksisterende usmidige og bureaukratiske beskæftigelsessystem. Staten styrer i dag indsatsen ned til mindste detalje, som skal registreres og kontrolleres for at undgå refusionstab. 6-byerne vil gerne have mere frihed til at yde den bedste indsats for hver ledig borger.
Til gengæld vil de gerne kontrolleres på, hvor gode de er til at få de ledige i job - og også have penge derefter. Præcist som regeringens egen Arbejdsmarkedskommission foreslog for to år siden.
Henrik Vallø (K) fortsætter:
- Både staten og kommunerne bruger mange kræfter på at kontrollere regler. Vi opfordrer til, at kræfterne slippes løs til at hjælpe ledige ind på arbejdsmarkedet og virksomhederne med at få arbejdskraft.
En enkelt skeptiker
De fleste spørgsmål var uddybende og positive, men et enkelt medlem var skeptisk overfor 6-byernes forslag. Han frygtede, at 6-byerne som underliggende dagsorden var ude på, at kommunerne skal overtage al magt og kontrol over Danmarks beskæftigelsesindsats. Med begrænset indblanding fra staten og med lille vilje til samarbejde, eksempelvis med fagbevægelsen.
Henrik Vallø mener, at frygten er ubegrundet:
- Vi har fra kommunernes side ikke svært ved at acceptere, at Folketinget opstiller regler på området. Vi er kun gået til kamp mod den regelstyring, som fjerner fokus og ressourcer mod det, som beskæftigelsespolitikken bør handle om, nemlig at få ledige i arbejde.
Revision af Danmarks beskæftigelsespolitik er det første store politiske fremstød, som 6-byerne laver sammen. På et møde efter foretrædet blev 6-byerne enige om, at det næste store fremstød skal ligge indenfor ungeindsatsen. Skal målet nås om, at 95 pct. af alle unge opnå en kompetencegivende uddannelse, så skal der gøres noget helt radikalt for Danmarks unge.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.