Københavnsk fjernkøling tonser CO2-udslip nedad

Københavnsk fjernkøling tonser CO2-udslip nedad

Virksomheder ved Rådhuspladsen og langs Kalvebod Brygge kan snart erstatte pladskrævende og forurenende køleanlæg med fjernkøling. Det vil reducere elforbruget med hele 80 pct. og CO2-udledningen med 67 pct.

KØBENHAVN: Københavns Kommune skyder nu yderligere 100 mio. kr. i fjernkøling i hovedstaden. Pengene vil give endnu flere virksomheder i Indre By mulighed for at koble sig op på Københavns Energis fjernkøling, oplyser kommunen.

Kommunen har samtidig givet Københavns Energi mulighed for at finansiere fremtidige udvidelser af fjernkølingsnettet gennem geninvestering af overskud, optagelse af lån og indgåelse af partnerskaber med private investorer.

- Fjernkøling er et godt eksempel på, hvordan vi med ny teknologi kan skabe grøn vækst, hvor vi gør København CO2-neutral, samtidig med at vi skaber gode vilkår for erhvervslivet, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Anden central
Sommeren 2010 fik virksomhederne omkring Kgs. Nytorv mulighed for at koble sig på byens - og landets - første store fjernkølingscentral. Centralen reducerer Københavns CO2-udslip med 3.000 tons CO2 om året. Nu udvider Københavns Energi med en tilsvarende fjernkølingscentral ved Rådhuspladsen. Herudover har Københavns Energi udset sig yderligere seks områder i byen, hvor det er oplagt at indføre fjernkøling. Tilsammen kan projekterne spare byen for et årligt CO2-udslip på omkring 30.000 tons. Det svarer til udslippet fra en middelstor dansk provinsby.

Også set fra virksomhedernes synsvinkel er der store fordele ved fjernkølingen. De slipper for de gamle køleanlæg, der støjer, optager plads og kræver løbende vedligeholdelse. Desuden er mange virksomheder i senest 2015 tvunget til at udskifte eksisterende køleanlæg på grund af forbuddet mod CFC-gasser. Økonomisk set er fjernkølingen konkurrencedygtig med de individuelle køleanlæg.

Københavns Kommune håber samtidig, at den nye satsning på fjernkøling i København vil bidrage til vækst og beskæftigelse ved at styrke danske virksomheder og dansk eksport af know how og teknologi på dette område.

Der er potentiale for at etablere fjernkøling ved Kgs. Nytorv, Rådhuspladsen, Kalvebod Brygge, Nordhavnen, Sydhavnen, Islands Brygge, Ørestad Nord og Ørestad Syd.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt