Roskildes borgere vil gerne blande sig i lokalpolitik

Roskildes borgere vil gerne blande sig i lokalpolitik

'Vi vil gerne tage del i lokalpolitik', siger en stor del af Roskilde Kommunes borgerpanel. Men de vil ikke så gerne gøre det som medlem af et parti, og mange mener, de bliver for lidt inddraget i væsentlige beslutninger
26. JAN 2011 19.23

ROSKILDE: 635 medlemmer af Roskilde Kommunes borgerpanel har svaret på spørgsmål om lokalpolitik. Undersøgelsen havde en besvarelsesprocent på 55 pct. Og modsat af, hvad mange i disse år siger om manglende engagement i politik, så vil borgerne gerne være med. Men det skal ske på en anderledes måde end tidligere.

40% af borgerne vil gerne tage del i lokalpolitik, viser undersøgelsen, hvis de kan bidrage med deres viden på et område, f.eks. som del af en arbejdsgruppe. Tilsvarende kan hver tredje borger i undersøgelsen forestille sig at bidrage ved at deltage i en borgergruppe, der er for eller imod et bestemt forslag.

Tallene står i modsætning til, at kun hver femte borger vil deltage i lokalpolitik ved at blive medlem af et politisk parti.

Mens viljen til at deltage er til stede, så er følelsen af at blive bedt om at deltage meget lille i borgerpanelet. Hele 7 ud af 10 af de adspurgte borgere føler sig 'Slet ikke' eller 'I mindre grad' inddraget i nye politiske tiltag i Roskilde Kommune.

Mere borgerdialog
Og blandt disse borgere mener langt de fleste (57 pct.), at det er kommunens opgave at sikre, at borgerne bliver gjort opmærksomme på forhold, der vedrører dem. Kun hver tredje borger i undersøgelsen vurderer, at også selv har ansvar for at sikre, at de bliver inddraget.

- Tallene i undersøgelsen giver stof til eftertanke, sig formanden for kommunens Borgerdialogudvalg, Jan B. Larsen (SF).

- Vi oplever på den ene side nogle borgere, som gerne vil deltage i lokalpolitik, men som på den anden side ikke føler de bliver inviteret indenfor i beslutningsprocesserne, før det meste er afgjort. Det bekræfter mig i, at der er behov for at udvikle nye former for borgerdialog og medborgerskab, siger Jan B. Larsen.

Svarene fra undersøgelsen bliver udgangspunkt for et seminar, hvor borgere og politikere skal prøve at finde på nye måder, at skabe medborgerskab i Roskilde Kommune. Her vil der være oplæg til debat af udviklingschef for Roskilde Festival, Esben Danielsen og formand for Borgerdialogudvalget, Jan B. Larsen.
 
Resultaterne vil indgå i formuleringen af en ny borgerdialogpolitik.

mou 

 Se resultaterne af undersøgelsen her

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt