Osten til 92 kr. var altså på et kilo - og ikke 500 gram

Osten til 92 kr. var altså på et kilo - og ikke 500 gram

Københavns Kommune præciserer en række fejl fra DR's forbrugermagasin Kontant, der fortsat kunne beskrive høje priser på madvarer i indkøbsordninger for institutioner i flere kommuner

KØBENHAVN: Administrerende direktør Claus Juhl har sendt en præcisering angående Kontants seneste udsendelse tirsdag, der blev sendt nærmest oven i, at netop København på en række områder har det gjort det frivilligt for institutionerne selv at købe ind, hvor de vil:

'Hovedanklagen var, at de kommunale indkøbsordninger tvinger kommunernes institutioner til at købe ind til voldsomme overpriser, samt at priserne er hemmelige af hensyn til de private leverandører. Udsendelsen beror imidlertid på en række fejlslutninger, som hermed skal præciseres. Københavns Kommune har gennemgået priserne på de produkter, som fremhæves i Kontant, og har i alle tilfælde fundet, at det er muligt at købe varen til under markedspris hos en anden leverandør i Københavns Kommunes indkøbsordning. Kontant blev forud for udsendelsen gjort opmærksom på flere af disse forhold, men valgte ikke at medtage oplysningerne i programmet. Af udsendelsen får man det indtryk, at institutionerne er tvunget til at handle hos blot én leverandør.

Københavns Kommunes indkøbsordning omfatter i alt 16 leverandører. Når institutionerne køber ind, har de mulighed for at vælge den leverandør, der har den mest konkurrencedygtige pris for den enkelte vare. Kommunen kræver således ikke, at institutionerne kun har én leverandør.

Fejl i udsendelse:
1. Kontant fortæller, at en lille Økologisk Danbo Ost på 500 gram koster 92 kr. hos en leverandør i indkøbsordningen, mens den ifølge Kontant kan købes for 39,95 i Fakta. Prisen på 92 kr. er dog ikke for 500 gram ost, men for 1000 gram ost inkl. levering. Denne fejl erkender Kontant nu på www.dr.dk./kontant. Hertil kommer, at en økologisk Danbo på 500 g kan fås til 26,5 kr. hos en anden leverandør i Københavns indkøbsordning.

2. Kontant fortæller, at institutionerne tvinges til at købe økologisk mælk til 11 kr. for en liter. Mælken kan også fås til 5,44 kr. hos en anden leverandør.

3. Tilsvarende kan institutionerne få 15 økologiske æg for 9,75 kr. hos en af kommunens leverandører - modsat den pris på 4 kr. per æg hos en enkelt leverandør som nævnes i Kontant.

4. Kontant oplyser i programmet, at priserne er hemmelige af hensyn til de private leverandører. Dette er ikke korrekt. De enkelte priser er frit tilgængelige for alle medarbejdere i kommunen via en hjemmeside. Københavns Kommune har dog ikke ret til at videregive oplysninger om leverandørers priser til pressen.

5. Udsendelsen fortæller, at en institution i et tilfælde har betalt 94 kr. for en vandmelon. Allerede i august måned blev Københavns Kommune opmærksom på dette indkøb og tog et møde med leverandøren. Mødet resulterede i, at institutionen har fået penge tilbage, og at institutionslederen har fået en undskyldning fra leverandøren. Den pågældende vandmelon er ikke på listen over såkaldte aftalevarer via indkøbsordningen.

Københavns Kommune har det sidste halve år arbejdet med et servicetjek af kommunens indkøbsordning. Af denne undersøgelse fremgår det, at en stor del af institutionerne oplever indkøbsordningen som tung og svær at overskue.

Det – og ikke upræcise og unuancerede mediehistorier - er baggrunden for, at Københavns Kommune har valgt at ændre ordningen således, at de institutioner, der ønsker det, fremadrettet kan købe ind i det lokale supermarked – forudsat at de holder sig inden for visse gældende rammer.
- I Københavns Kommune har vi haft en række forskellige udfordringer med indkøbsordningerne, som har ført til, at Økonomiudvalget tirsdag besluttede at give institutionerne mere frihed, når de handler. DR programmet Kontant berører fint nogle af disse udfordringer, som f.eks. uigennemsigtighed og bureaukrati forbundet med indkøbsordningerne. Men vi mener, at Kontant med sit ensidige fokus på enkelte priseksempler fordrejer det reelle billede af kommunens indkøbsordninger, siger Claus Juhl, der samtidig understreger, at kommunen generelt sparer store beløb på at handle centralt.

Københavns Kommune vil vi fremadrettet blive ved med at have indkøbsordninger for varer, som elektricitet, IT-udstyr, benzin og en række andre varer. Kommunen sparer til eksempel seks mio. kr. om året på indkøbsaftalen om el.

ka

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev