5.200 sygeplejersker skulle strejke - 480 er i arbejde igen
Sygeplejersker landet over har siden lørdag strejket for en bedre løn. Men 300 kommunalt ansatte sygeplejersker og 180 regionalt ansatte sygeplejersker har måttet opgive at strejke, fordi man ellers ikke kunne stille med et forsvarligt nødberedskab.
Foto: Bo Amstrup, Ritzau Scanpix

5.200 sygeplejersker skulle strejke - 480 er i arbejde igen

En uge inde i strejken er flere hundrede sygeplejersker undtaget, fordi der ellers ikke kan stilles et nødberedskab.

Da sygeplejersker landet over sidste lørdag gik i strejke for en bedre løn, var cirka 5.200 udtaget til strejken, svarende til hver tiende sygeplejerske. Men siden er omkring 480 sygeplejersker ifølge fagforeningen Dansk Sygeplejeråd taget ud af konflikten.

Det gælder for 300 sygeplejersker i kommunerne, eksempelvis i Silkeborg og Odense, hvor strejken helt eller delvist er aflyst. Men også i kommuner som København, Aarhus, Holbæk, Hillerød, Halsnæs og Holbæk er der sket justeringer, og sygeplejersker har måtte opgive at strejke.

Det samme er sket på flere hospitaler, hvor i alt 180 sygeplejersker er taget ud af konflikten. Det gælder blandt andet enkelte arbejdspladser på Rigshospitalet, Odense Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital, Slagelse Sygehus og Nordsjællands Hospital.

Baggrunden er ifølge Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, at der ellers ikke ville kunne stilles et nødberedskab.

- Det der er sket, er at man i nogle kommuner og på nogle sygehuse har så mange ubesatte stillinger - eller i hvert fald så få fastansatte - at man med dem ikke kan stille et nødberedskab.

Nødberedskab uden vikarer

Nødberedskabet må ifølge formanden ikke gøre brug af vikarer, som man ellers normalt ville bruge til at dække ind ved sygdom, ferie eller generel underbemanding. Det fortæller noget om, hvor pressede sygeplejerskerne er i deres dagligdag, mener Grete Christensen.

- Det udstiller jo, hvor hårdt presset sygeplejerskerne er hver eneste dag både i kommuner og regioner, siger hun.

Aktuelt omfatter strejken således 4.750 sygeplejersker. Og det er ikke udelukket, at der kan ske yderligere justeringer.

- Vi har med levende mennesker at gøre. Både dem der udfører arbejdet, og dem vi skal passe. Derfor er nødberedskabet noget, der kan justeres løbende under en konflikt, siger Grete Christensen.

Selv om nogle sygeplejersker må opgive at strejke, kan strejken ifølge sygeplejerskernes fagforeningsformand stadig mærkes hos modparten, kommuner og regioner.

- Det gør stadig ondt på modparten. Jeg vil da nødigt være den kommune, der får fortalt en masse historier om, at man ikke har de nødvendige medarbejdere til at levere et nødberedskab. For hvad tænker de borgere i den kommune så om, hvad det egentlig er for en sygepleje, der leveres i hverdagen? siger hun.

Strejken er en konsekvens af, at sygeplejerskerne har stemt nej til først et forhandlingsresultat og siden et mæglingsforslag til en ny overenskomst. Sygeplejerskerne har i begge tilfælde underkendt deres fagforening, fordi de ønsker mere i løn end de hidtil er blevet tilbudt.

Ritzau