Intelligente gadelamper kan spare store summer

Sensorer og LED-teknologi skal gøre det muligt at spare enorme mængder strøm ved at sørge for, at gadelamperne kun lyser, når der rent faktisk kommer nogen forbi
KORT NYT22. MAR 2010 11.05

Det er Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi, der er i færd med at udvikle i samarbejde med belysningsvirksomheder og forskere. I modsætning til de traditionelle gadelamper, som tændes og slukkes på faste tidspunkter, og som er tændte med samme styrke hele natten uanset aktivitet på gaden, skal de nye lamper kun tænde, når der kommer nogen forbi. På den måde kan der spares betydelige mængder energi. Det fortæller Ingeniøren.

- Der er flere end 600.000 traditionelle gadelamper i Danmark, og det forventes, at mindst 200.000 af disse skal udskiftes i løbet af de næste fem år. De vil højst sandsynligt blive udskiftet med LED-lamper, så man reducerer effekten fra for eksempel 150 W til 80 W med den samme effektivitet og samtidig forøget levetid, fortæller Bo Stjerne Thomsen, der er robotdesigner hos Teknologisk Institut, til Ing.dk.

 

Et forskningsprojekt på Aalborg Universitet gennemførte sidste sommer et testforsøg i Blekingegade i København, som ifølge Bo Stjerne Thomsen gav tilpas med gode erfaringer til at køre projektet videre i et større forsøg.

mou