Sygehusplan har splittet regionsråd på kryds og tværs

Efter måneders ophedet debat, splittede partigrupper og en enkelt politiker, der har forladt sit parti, skal Sjællands regionsråd tirsdag endelig afgøre, hvor det kommende supersygehus skal ligge
15. MAR 2010 15.27

Af Morten Uhrenholdt

Det har gået hårdt for sig i Sjællands regionsråd den seneste tid, og rådet ligger efter i morgen nærmest tilbage som en hoben rygende ruiner - splittede partigrupper, og enkeltpolitikere, der har betalt prisen for deres valg.

I spil er fire scenarier med supersygehuset i henholdsvis Køge, Næstved, Ringsted og Roskilde, men også fremtiden for de eksisterende sygehuse i Holbæk, Slagelse, Nykøbing Falster  er i spil. Det ser dog ud til at ligge fast, at sygehusene i Nakskov og Kalundborg fremover skal være såkaldte sundhedscentre.

De seneste uger har Køge stået som vinder i kampen om at få det nye, store supersygehus. Men specielt Næstved og Roskilde har nægtet at opgive kampen trods de dårlige odds. Og tonen er blevet stadig mere skinger, og de politiske ofre større.

Og adskillige politikere har skiftet standpunkt underverjs, så det reelt er umuligt at få et helt præcist billede af, hvordan det ser ud her kort før afgørelsen.

Bag Køgeløsningen står tilsyneladende et flertal i regionsrådet bestående af medlemmmer fra Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

For få dage siden sprang to SF'ere ud som Køge-tilhængere, og dermed var SF's gruppe sprængt på spørgsmålet, for gruppeformand Flemming Stenild og de resterende SF'ere støtter en plan om supersygehus i Næstved med et tilhørende akutsygehus i Roskilde og bevarelse af de to lukningstruede sygehuse i Kalundborg og Nakskov.

Dén løsning blev iøvrigt mandag skudt ned af Sundhedsstyrelsen, der direkte fraråder indlæggelse af medicinske patienter på de små nærsygehuse - bl.a. de to omtalte - der dermed kun får en skademodtagelse og kun få sengepladser.

Også DF har oplevet alvorlige rystelser på det seneste. Partiets top havde krævet, at partiets fire regionsrådsmedlemmer skulle blive enige om at støtte ét af scenarierne. Det diktat blev for meget for et af medlemmerne, Michael Rex, der i protest meldte sig ud af partiet.

Socialdemokraternes gruppeformand, Jorun Bech, har også været i alvorligt stormvejr. Hun bor i Roskilde og har været under hård beskydning af sine egne partifæller i Roskilde, fordi hun i weekenden på vegne af den socialdemokratiske gruppe underskrev aftalen om, at regionens supersygehus skal ligge i Køge - den løsning, der er dårligst set fra Roskilde-interesser.

Tumulten har fået hende til at trække sig som gruppeformand og meddele, at hun ikke vil stemme for et forslag, der er imod Roskildes interesser.

For nylig måtte regionsrådets 17 mand store forretningsudvalg opgive at finde flertal for et af scenarierne - udvalget var så splittet, at det var umuligt at lave en indstilling til regionsrådet.

Og sådan har slaget bølget frem og tilbage. Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen (S) venter ifølge DR Nyheder dog stadig med at have flertal for Køge som hjemsted for regionens supersygehus.

Med et supersygehus i Køge vil sygehusene i Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster få status af akutsygehuse. Sygehusene i Region Sjællands to største byer, Roskilde og Næstved, vil blive nærsygehuse uden skadestue.

Men der er jo atter en dag efter afstemningen tirsdag. Og det bliver ikke så nemt, mener De Konservatives gruppeformand, Christian Wedell-Neergaard. Han siger til DR Nyheder:

- Regionsrådet er sprængt og står uden ledelse, og det bliver svært at rydde op i den butik bagefter. Udfordringen bliver efterfølgende at samle regionsrådet om at få balance i regionens budget over de næste to år, og det ser meget vanskeligt ud.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
DK Job
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt